Víte, jak jedli naši předci? Vepřo-knedlo-zelo to nebylo!

Víte, jak jedli naši předci? Vepřo-knedlo-zelo to nebylo!

V mnoha restauracích nabízejí tradiční českou kuchyni, na které si všichni rádi někdy pochutnáme. Ať už jde o vepřo-knedlo-zelo, svíčkovou na smetaně s knedlíkem, smažený sýr, řízky, tradiční svatomartinskou husu nebo vánočního kapra, nazýváme vše tradičními českými jídly. Pro naše předky se však až o tolik tradiční pokrmy nejednalo, mnoho z nich k nám přišlo od našich sousedů. Typický schnitzel, pro nás řízek, má svůj původ v Rakousku, knedlo-vepřo-zelo nejspíše pochází z Bavorska, tolik oblíbený guláš má své kořeny v maďarsku a ani svíčkovou není možné stoprocentně vytrasovat do našich končin.

A co tedy jedli naši předci? Jisté je, že uměli využívat lokální, a hlavně sezónní suroviny na maximum. Strava našich předků byla všeobecně spíše prostá, založená na obilninách a luštěninách, velmi se dbalo na to, aby se využilo vše, co v daném období nabízela příroda. Tato poučka v mnohém připomíná moderní kuchařky, které nabádají k jezení pokrmů z lokálních zdrojů. Ovesné, krupičné nebo pohankové kaše na snídani nyní zažívají boom, jedli je už však naši předci. Na štědrovečerním stole začíná znovu získávat popularitu houbový kuba, který skvěle ilustruje naši pradávnou lásku k houbaření. jedná se o pokrm složený ze sušených hub, krup, cibule a česneku spolu s majoránkou. Oběd se ve středověku nepodával a večeře byla kolem páté hodiny. Skládala se ze zbytků ranní kaše, polévky a nejčastěji masa s chlebem.

Pokud si zajdete na tradiční českou kuchyni do jídelny Jílová u Prahy, nečekají vás jenom samá mastná a těžká jídla. Tradiční česká kuchyně je tu velmi rozmanitá, vždy vařená z čerstvých regionálních surovin a nabídne vám jedinečný gastronomický zážitek. K jídelně náleží vlastní rodinné řeznictví, a tak se vždy můžete těšit na čerstvé speciality.