Čím modernější doba, tím lidé více dbají na zdravou stravu. Vegetariánství, veganství, vitariánství, organická strava, raw strava a mnoho dalších typů stravování, ve kterých už se normální člověk, který žádnou z těchto stravovacích metod nepraktikuje, pomalu začíná ztrácet. Čím více jde doba dopředu, tím více si lidé uvědomují důležitost toho, co jedí.
Dříve pokud v domácnosti nebyl teplý oběd, teplá večeře a mezi tím jako svačina ideálně nějaká čerstvě upečená buchta, bylo zle. Guláše, svíčkové, knedlo- vepřo- zelo, koprovka, bramboráčky. Tohle jsou všechno jídla, která před pár lety plnily jídelní stoly každé rodiny a dnes o ně zavadíme jen při návštěvě našich babiček nebo je zahlédneme na okraji nabídky v pár vybraných restauracích.
Oproti tomu dnes, pokud v domácnosti najdeme vůbec nějaké teplé jídlo, bude to většinou ryba nebo kuřecí maso, které jsou sami o sobě považovány za lehká jídla.
Daleko větší hodnotu než dřív má ovoce a zelenina, které dnes tvoří hlavní složku jídelníčku mnoha lidí. Hodnotu, kterou před pár lety měl guláš, u kterého se hospodyňka potila i několik hodin u plotny, dnes suveréně přebírají saláty z čerstvého ovoce a zeleniny.
Všichni asi víme, že důležitější než cokoliv jiného je u ovoce a zeleniny právě čerstvost. Neobsahují totiž žádná éčka ani konzervanty, díky kterým bychom jich normálně mohli mít doma zásobu na měsíc dopředu. Ovoce i zeleninu je nejlepší konzumovat ideálně hned, nebo v co nejkratší době sklizení. No jo, ale v obchodě to nepoznáme a zahradu plnou ovocných stromů s uzrálými, šťavnatými jablky má dnes málokdo.
Vzhledem k tomu, že velká spousta lidí žije ve městech, kde si ovoce jen těžko sami vypěstují, nakupujeme je v supermarketech a jiných obchodech. Problém je však v tom, že při tomto nákupu si nikdy nemůžeme být zcela jisti, odkud dané ovoce pochází, jak dlouho je od utrhnutí a hlavně, jestli nebylo nějak chemicky upravováno, aby vydrželo déle čerstvé. Proto je lepší brát ovoce vždy přímo od zdroje.
Vlastní zahradu si kvůli pár jablkům ve městě asi nezaložíme, ale to neznamená, že se čerstvého ovoce musíme nadobro vzdát. Existují totiž takzvané ovocnářské farmy, od kterých můžeme ovoce odebírat a mít tak jistotu o jeho čerstvosti. Pokud už se tedy rozhodneme jíst lépe a zdravě, je dobré vědět, odkud jídlo, kterým se stravujeme, pochází.