Kryoterapie léčí mrazem: Průběh a s čím kryokomora pomáhá

Kryoterapie léčí mrazem: Průběh a s čím kryokomora pomáhá

Léčebná metoda využívá mráz k prevenci, rehabilitaci a regeneraci zranění a řadě nemocí. Dochází při ní k posílení celkového zdravotního stavu organismu. Díky extrémně nízkým teplotám jsou vyplavovány endorfiny do těla a člověk se cítí ve skvělé kondici. A to jak po fyzické, tak psychické stránce. Během kryoterapie dochází k regeneraci a také ke zvýšení pohyblivosti kloubů, zvýšení tolerance fyzické zátěže a výkonnosti organismu jako celku. U žen může pomocí s celulitidou, neboť stáhnutím buněk chladem je vypuzován tuk. Na co je kryoterapie? Jak probíhá kryoterapie? Jak dlouho trvá kryoterapie? Jak často chodit do kryokomory?

Kryoterapie

Kryoterapie

Kryoterapie neboli léčba mrazem či terapie chladem je léčebná metoda, při níž je lidský organismus po krátký časový úsek vystaven extrémně nízkým teplotám. Kryoterapie je negativní termoterapií, jelikož jejím principem je odvádění tepla ven z těla vyzařováním.

Jak probíhá kryoterapie? Kryoterapie může být aplikována lokálně nebo celkově. Při lokální kryoterapeutické metodě je chladem ošetřovaná konkrétní oblast nebo část těla pomocí speciálního přístroje. Nejčastěji se používá při zraněních či zánětech. Celková kryoterapie je aplikována na povrch celého těla. Probíhá v kryokomoře, kde je chladicím médiem kapalný dusík nebo tepelná čerpadla, a trvá přibližně 1–3 minuty.

Léčebné účinky extrémně nízkých teplot jsou známy již ze starověkého Egypta. K výraznému rozvoji novodobé kryoterapie došlo na přelomu 20. století. Metodu kryoterapie poprvé vyzkoušel v sedmdesátých letech 20. století v Japonsku profesor Toshima Yamauchi.

Na co je kryoterapie?

Kryoterapie je v současné době nedílnou součástí rehabilitacíregeneračních metod. Zde je výčet toho, na co je kryoterapie celková. Je účinným moderním doplňkem léčení a rehabilitace u:

  • revmatologických nemocí (např. revmatoidní artritida, revmatismus měkkých tkání, kolagenózy, vaskulitidy, Bechtěrevova choroba, artrózy drobných kloubů ruky i kloubů nosných),
  • ortopedických nemocí (např. stavy po operacích nosných kloubů, stavy po operacích výhřezů páteřních plotének),
  • kožních nemocí (např. lupénka a psoriatická artritida)
  • některých poúrazových stavů.

Má také vliv na zlepšení obranyschopnosti organismu. Kryoterapie totiž působí pozitivně na celý imunitní systém pacienta. Kryoterapie rovněž pomáhá při prevenciléčbě mnoha sportovních úrazů, Kryoterapie výkonným sportovcům léčí např. postižení kloubů a kloubních chrupavek, rupturu a natažení svalstva a také celkové přetížení pohybového aparátu.

Na co je kryoterapie lokální? Nejčastěji se používá při:

  • zraněních (např. podvrtnutý kotník, natržené svaly, natažené vazy v koleni, bolestivé rameno, tenisový loket, apod.)
  • zánětech
  • pooperačních stavů (výrazně urychluje rekonvalescenci).

Lokální kryoterapie je nejúčinnější v prvotní fázi zánětu či zranění, kdy prudké ochlazení zabrání vzniku otoku i šíření zánětu. Díky tomu se nemocné místo lépe prokrvuje a má tak dost kyslíku a potřebných živin.

Jak probíhá kryoterapie?

Lokální kryoterapie probíhá pomocí speciálního přístroje, kterým jsou prováděny kryostimulační zákroky prostřednictvím proudu páry kapalného dusíku. Účelem je vyvolání a využití fyziologických reakcí organismu na chlad. Ochlazením postiženého místa a jeho přímého okolí dochází k blokádě kožních nociceptorů, což vede k redukci otoků, zánětlivých reakcí v těle a ke snížení bolesti.

Lokální kryoterapie se využívá také pro tzv. kryokosmetiku (také cryobiolifting), kdy je chladem ošetřován obličej. Je to bezbolestná metoda, při které se stimuluje pokožka obličeje a krku pomocí chladu. Kožní buňky se tak lépe okysličí. Výsledkem je lepší tvorba kolagenu, vyhlazení drobných vrásek a omlazení pokožky.

Celková kryoterapie je zaměřena na celé tělo. Probíhá ve speciální místnosti, která se nazývá kryokomora, nebo také kryosauna či polárium. Samotná komora se skládá ze dvou částí – předkomory, kde je organismus schlazen pomocí teplot sahajících až k -60 °C, a hlavní komory, kde je tělo vystaveno po dobu 1–3 minut extrémně nízkým teplotám pohybujícím se mezi -100 °C a -160 °C.

Takto nízké teploty je dosaženo díky technicky upravenému suchému vzduchu, který je absolutně zbaven vlhkosti. Kryokomora tak nezpůsobuje omrzliny.

Jak dlouho trvá kryoterapie?

Kryoterapie celková, na kterou je určena výše uvedená kryokomora, trvá přibližně 1 až 3 minuty. I tak krátký čas stačí k tomu, aby došlo k prudkému ochlazení především těch částí těla, kde je tenká tuková vrstva (klouby, šlachy a vazy v oblasti kolen, kotníků, na rukách, oblast podél páteře).

Díky tomu dochází v těchto místech ke zpomalení metabolismu, který se při opětovném zahřívání organismu znásobí, díky čemuž dochází k masivnímu vyplavování škodlivých metabolitů z tkání v uvedených oblastech a urychluje se průběh zánětlivého procesu.

Jak často chodit do kryokomory?

Počet procedur kryoterapie se řídí charakterem potíží a také následným požadovaným efektem. Na počátku je vhodné absolvovat alespoň 8, ideálně 10 procedur v sérii. Kryoterapie se ve většině případů provádí pouze jednou denně a je ideální jednotlivé procedury naplánovat na sebe navazující dny.

Počet opakování potřebných k trvalejšímu efektu se pohybuje nejčastěji od 10 do 20 v jedné sérii. Tyto série je možné absolvovat nejlépe dvakrát až třikrát ročně.

Mraz