Superpotravina zvaná klíčky: Mungo, pšeničné a sójové klíčky

Superpotravina zvaná klíčky: Mungo, pšeničné a sójové klíčky

Výraz superpotravina je především v posledních letech nezřídka skloňován, zejména v souvislosti nejrůznějších výživových trendů. Tato skupina potravin a doplňků stravy,  jsou-li v přírodní a nezpracované formě, je skutečně skvělým zdrojem síly a energie, živin prospěšných pro zdraví a správnou funkci imunitního systému. Často se však superpotraviny stávají terčem kontroverze. U klíčků si však můžete být jistí, že superpotravinami opravdu jsou. Rozebereme, proč je dobré jíst klíčky. Také vám poradíme, jak se jedí klíčky a co všechno se dá klíčit, a prozradíme vám, jak klíčit.

klicky

Superpotraviny

Co je to superpotravina? Pojmem superpotravina, anglicky Superfoods, rozumíme označení pro skupinu potravin a potravinových doplňků, kterým jsou přisuzovány jedinečné vlastnosti, zvláštní schopnosti a mimořádné účinky na zdraví. Superpotraviny jsou významnou zásobárnou proteinů, vitamínů, minerálů, esenciálních polysacharidů, antioxidantů, enzymůesenciálních mastných kyselin.

Proč jsou tedy i přesto superpotraviny kontroverzní? Výraz superpotravina je často bohužel pouhým marketingovým tahem. Používá se jen pro upoutání pozornosti. Člověk má získat dojem, že superpotraviny předčí „normální“ potraviny, a že jsou něčím výjimečným a nezbytným pro lepší zdraví.

Dnes vám však představíme skutečné superpotraviny: klíčky. Konkrétně mungo, pšeničné a sójové klíčky. Pokud si navíc klíčky naklíčíte doma, můžete si být jejich prospěšnými účinky jistí! Proč je dobré jíst klíčky?

Mungo klíčky, pšeničné klíčky a sójové klíčky

Mungo jsou zelené fazolky, které po naklíčení chutí připomínají čerstvý hrášek. Mungo klíčky jsou oblíbené nejen pro svou osvěžující nasládlou chuť, ale rovněž proto, že posilují imunitu, detoxikují organismus a nenadýmají.

Pšeničné klíčky jsou částí zrna, která v sobě ukrývá nejvíce živin a proteinů. Mají příjemnou chuť pražených ořechů. Jsou jedním z nejlepších zdrojů vitaminu E, silného antioxidantu. To platí jak pro klíčky samotné, tak pro olej, který se z nich lisuje. Pšeničné klíčky je možné konzumovat bez jakékoliv další úpravy.

Sójové klíčky se získávají ze sójového bobu tak, že se naklíčí. Mají lehce nasládlou, spíše nevýraznou chuť i vůni. Mají bílou barvu, jsou krátké a s malými zelenými lístky na konci klíčku. Jsou velmi zdravé, obsahují vitamín C, vlákninu, bílkoviny, zlepšují trávení a napomáhají odvádění cizorodých odpadních látek z těla.

Proč je dobré jíst klíčky?

Mungo klíčky, pšeničné klíčky a sójové klíčky v sobě mají vysokou koncentraci živých enzymů. Rovněž mají skvělé detoxikační a regenerační účinky, snižují hladinu cholesteroluposilují imunitu. Během procesu klíčení rozkládají složité cukry na jednoduché – klíčky jsou tak mnohem lépe stravitelné než běžná semena a zrna, což jistě ocení lidé citliví na trávení obilovin. Používají se také k terapeutickým účelům, regenerují poškozené cévy, pročišťují krevní oběhpomáhají při kardiovaskulárním onemocnění.

Klíčením v semínkách roste počet vitamínů (A, B2, B3, B6, kyseliny listové, C, E) a minerálů (vápník, fosfor, železo, hořčík, draslík a další), vznikají mastné kyselinyaminokyseliny. Klíčky navíc obsahují enzymy. Obsah bílkovin se blíží masu, pro tělo jsou však klíčky mnohem lépe stravitelné.

Co všechno se dá klíčit?

Stejným způsobem můžete klíčit také další neloupané a nepůlené luštěniny. Z luštěnin jsou ke klíčení vhodné fazole mungo, červená čočka (pouze celá, loupaná nenaklíčí), zelená čočka, tmavě zelená čočka, cizrna, fazole adzuki. Pozor na velké fazole, ty jsou totiž jedovaté!

Z obilovin nejrychleji klíčí žito, pak pšenice, ječmen a oves. Z dalších plodin je velmi oblíbená vojtěška, hořčice, řeřicha, ředkvička, pískavice. Prodává se i směs těchto různých rostlin určená ke klíčení. Méně tradiční jsou klíčky ze semen červené řepy, cibule, česneku, rukoly.

Jak se jedí klíčky?

Mungo klíčky je ideální jíst syrové. V chladných měsících je můžete přidávat do horké polévky. V létě jsou výborné do salátů. Dobře chutnají v řadě asijských pokrmů nebo jen tak posypané na celozrnném chlebu. Vašim jídlům dodají osvěžující chuť, zajímavou texturu a nový rozměr. Mějte na mysli, že nemá smysl dělat velké zásoby klíčků a skladovat je v mrazáku. Tím byste „umrtvili“ všechny jejich cenné benefity.

Pšeničné klíčky (i olej z nich) se konzumují jako doplněk výživy. Oblíbené jsou především pro svůj obsah vitaminu E a širokého spektra vitaminu a minerálu. Pšeničné klíčky nemusíte nijak upravovat, můžete je nasypat třeba do rostlinného jogurtu nebo ranní kaše. Olej z pšeničných klíčků má také velké využití v kosmetice, většinou se doporučuje pro suchou a stárnoucí plet, nejčastěji se přimíchává k jiným olejům.

Sójové klíčky můžete stejně jako mungo klíčky využít jako posypku na sandwich, ozdobit jimi rizoto či nudle se zeleninou přimíchat je do polévek, do salátů nebo pomazánek.

Jak klíčit?

Klíčit můžete v klíčící misce. Prodávají se skleněné, keramické nebo plastové. Můžete mít jednovrstvou nebo s několika vrstvami pro klíčení více druhů semínek. Klíčit můžete také na sítku, které položíte na misku a přiklopíte talířkem. To je výhodná varianta tam, kde je více strávníků a velká spotřeba klíčků. Klíčit je však možné i ve skleněné zavařovací sklenici, v cukřence či v plastových lahvích.

Postup:

  1. Semena důkladně propláchněte ve studené vodě. Proberte je a ošklivé kusy vyhoďte.
  2. Vložte je do studené vody a nechte přes noc nabobtnat. Vody bude potřeba cca trojnásobek.
  3. Druhý den je vložte do klíčící misky, na sítko nebo do plastové lahve s otvory pro odtok vody.
  4. Klíčky dvakrát denně proplachujte vlažnou vodou. Vodu nechte okapat. Klíčky v ní nesmějí stát, zkazily by se. Misku či lahev nechte v tmavším koutě při pokojové teplotě. Pokud budou na světle, rychle vyrostou lístečky a chuť už nebude tak sladká.
  5. Během dvou až tří dnů budete mít klíčky připravené ke konzumaci. Ideální je sníst co nejdříve, životnost jim prodloužíte skladováním v chladničce.

psenicne klicky