Plastické operace: Plastická chirurgie vyvolává etické otázky

Plastické operace: Plastická chirurgie vyvolává etické otázky

Plastická chirurgie zažila v posledních letech obrovský boom. Klienti mohou v nemocnicích i na specializovaných soukromých klinikách podstoupit široké spektrum nejrůznějších zákroků.

Někdy je plastická operace nutná ze zdravotních důvodů, jindy se jedná spíše o estetický zákrok. Je správné, že se plastická chirurgie stává byznysem a pacienti se mění na zákazníky?

Estetická chirurgie

Estetická chirurgie je odvětvím plastické chirurgie. Na rozdíl od rekonstrukční plastické chirurgie se nesoustředění na napravování vrozených či získaných vad a na řešení následků úrazů, ale má jiný účel.

Odstraňuje estetické vady, zkrášluje a mění tvar a vzhled určitých částí těla. Cílem estetické chirurgie má být zvýšení sebevědomí a zlepšení kvality života klientů. Ne vždy tomu tak ale je.

Lékařská etika

Plastický chirurg je lékař a jako takový by se měl řídit lékařskou etikou. Bohužel to dnes není snadné.

Medicína je stále více komercionalizovaná a zdravotnictví stále více zaměřené na zisk. Dodržovat etické principy není snadné.

Lékař musí mít nejen odborné znalosti, ale velmi důležitý je i jeho lidský přístup k pacientům (v plastické chirurgii často spíše klientům).

Lékař by se měl řídit především dvěma morálními imperativy, a to:

1. Zdraví pacienta je nejvyšším zákonem.

2. Především neškodit.

Etické otázky v plastické chirurgii

Musí lékař jednat vždy v nejlepším zájmu svého pacienta? Ano!

Lékař se musí snažit svému pacientovi pomoci a nesmí zneužít své znalostní převahy nebo pacientova zoufalství ke svému prospěchu.

Plastika by měla klientovi pomoci po psychické stránce, měla by zvýšit jeho sebevědomí a kvalitu jeho života. Před každou operací je nutné zvážit, zda k tomuto opravdu dojde.

Někdy se například touha po kráse promění v poruchu vnímání vlastního těla a objeví se závislost na plastických operacích. Přitom velké množství plastických operací danému člověku očividně škodí.

Může se pacient v plastické chirurgii stát pouhým zákazníkem? Ne!

Vztah lékaře a pacienta v žádném případě není možné redukovat na pouhý obchodní vztah.

Pokud ordinaci plastického chirurga navštíví psychicky nemocná žena, která žádá zvětšení svých prsou o několik velikostí, plastický chirurg by neměl zákrok provést jen proto, že za něj bude finančně odměněn.

Lékař by neměl automaticky splnit každého klientovo přání, ale měl by vždy postupovat v jeho nejlepším zájmu. Neměl by se řídit komerčními hledisky, ale výhradně svým svědomím a svými znalostmi.

Lze provádět složité zákroky i tehdy, má-li plastický chirurg nedostatek zkušeností? Ne!

Plastické operace jsou pro lékaře soukromých plastických klinik lukrativní záležitostí.

Bohužel se ale nezřídka kdy setkáváme s tím, že poměrně složité zákroky provádějí i lékaři, které s nimi nemají dostatek zkušeností. Výsledek takovýchto operací je pak žalostný.

V některých případech jsou klientům a klientkám nabízeny zákroky, které pro ně nejsou vhodné. Děje se tak kvůli nedostatku zkušeností lékařů a nebo kvůli vidině ekonomického zisku.

Co nejméně poškodit a traumatizovat tělo? Ano!

Každý plastický chirurg by se měl vždy snažit najít nejjednodušší a nejefektivnější řešení, jak klientovi pomoci.

Současná situace

Estetické zákroky se v České republice těší velké oblibě. Stále více zkrášlující operace vyhledávají i muži nebo poměrně mladí lidé.

Za rok Češi za plastické operace utratí v průměru přes dvě miliardy korun. Plastická chirurgie je tedy velký byznys a bohužel vždy se najde někdo, kdo bude chtít především vydělat a nebude se chovat morálně a eticky.

Správný plastický chirurg by se neměl bát klienty odmítnout nebo jim vysvětlit, proč pro ně daný zákrok není vhodný. Jeho cílem by rozhodně nemělo být provést operaci za jakoukoliv cenu.

plastika