Moderní drogy: Závislost na průmyslově zpracovaných potravinách

Moderní drogy: Závislost na průmyslově zpracovaných potravinách

V dnešní době, kdy jsou supermarkety plné barevných balení a lákavých reklam na různé potraviny, je stále těžší odolat průmyslově zpracovaným potravinám. Tyto potraviny, často označované jako junk food, jsou bohaté na cukry, sůl, tuky a přidané látky, které zajišťují dlouhou trvanlivost a lákavou chuť.

Bohužel, tento druh potravin může mít závažné dopady na naše zdraví a způsobovat závislost. Zjistěte, jak tato závislost funguje, co jsou průmyslově zpracované potraviny a jak je poznat.

Co jsou vysoce průmyslově zpracované potraviny?

Vysoce průmyslově zpracované potraviny jsou potraviny, které prošly významnými úpravami, aby byly delší dobu trvanlivé, snadno dostupné a co nejchutnější. Tyto potraviny jsou často zbaveny přirozených živin a naopak obohaceny o umělé přísady, které zlepšují jejich chuť, barvu nebo konzistenci.

Typickými příklady těchto potravin jsou sladkosti, slané chipsy, fast food, instantní polévky nebo různé nápoje s vysokým obsahem cukru.  Často se ale může jednat o produkty, u kterých by nás to ani nenapadlo, jako mleté maso, bezkalorické přílohy,  nebo práškové proteiny. Jádrem problému u těchto potravin je jejich nutriční prázdnota.

Doporučujeme
Průmyslově zpracované potraviny často obsahují minimální množství vitamínů a minerálů, ale jsou bohaté na kalorie, což vede ke zvýšení tělesné hmotnosti a vzniku různých onemocnění, jako je obezita, cukrovka a srdeční choroby.

Jak poznat ultra zpracované potraviny?

Poznání ultra zpracovaných potravin je klíčové pro zlepšení vaší stravy. Tyto potraviny obvykle obsahují dlouhý seznam ingrediencí, které nejsou v běžných domácích kuchyních dostupné. Mezi typické znaky ultra zpracovaných potravin patří:

    • Dlouhý seznam přísad: Pokud produkt obsahuje více než 5-6 složek a zahrnuje názvy, které vám nic neříkají (např. stabilizátory, konzervanty, umělá barviva, umělá sladidla), jde pravděpodobně o ultra zpracovanou potravinu.
    • Umělé přísady: Barviva, aromata a ochucovadla se přidávají, aby zlepšily vzhled a chuť potravin, aniž by přispěly k výživné hodnotě.
    • Předpřipravené a instantní jídla: Hotová jídla a instantní směsi (například polévky, těstoviny nebo kaše) jsou často ultra zpracované kvůli dlouhé trvanlivosti a rychlé přípravě.
    • Nízký obsah živin: Tyto potraviny obsahují minimum vitamínů, minerálů a vlákniny, ale zato mnoho kalorií, cukru, soli a nasycených tuků.
    • Skladovatelnost a marketing: Průmyslově zpracované potraviny mají často velmi dlouhou trvanlivost, což je další znak, že byly upraveny tak, aby vydržely měsíce nebo dokonce roky na polici.

 

Proč jsou průmyslově zpracované potraviny tak návykové?

Průmyslově zpracované potraviny, neboli junk food, jsou vytvářeny tak, aby stimulovaly náš mozek a vyvolávaly touhu po dalším a dalším jídle. Zde jsou některé důvody, proč jsou tak návykové:

      • Cukr a tuk: Kombinace cukru a tuku je mimořádně efektivní v aktivaci mozkových center odměny. Konzumace těchto látek vyvolává pocit potěšení, což nás přirozeně vede k tomu, abychom jedli více.
      • Přidané látky a ochucovadla: Potravinářské společnosti investují značné prostředky do vývoje receptur, které nám chutnají až příliš dobře. Umělá sladidla, aromata a glutamát sodný jsou jen některé z látek, které ovlivňují náš mozek a vyvolávají závislost.
      • Rychlá dostupnost: Junk food je snadno přístupný a rychlý na konzumaci. Tento faktor, společně s vysoce návykovými přísadami, vytváří perfektní podmínky pro vznik závislosti.

Jak se vyhnout průmyslově zpracovaným potravinám?

Když víme, jak škodlivé mohou být vysoce průmyslově zpracované potraviny, je důležité najít způsoby, jak je ve své stravě minimalizovat. Zde jsou některé tipy:

    • Vybírejte nezpracované potraviny: Vsaďte na čerstvou zeleninu, ovoce, celozrnné výrobky a libové maso. Tyto potraviny jsou plné živin a přirozeně nízkokalorické.
    • Čtěte etikety: Naučte se číst složení potravin. Pokud je seznam přísad příliš dlouhý nebo obsahuje neznámé chemické látky, je lepší tento produkt nebrat.
    • Vařte doma: Příprava jídel doma z čerstvých surovin vám umožní mít kontrolu nad tím, co do jídla přidáváte, a zároveň vám pomůže vyhnout se zbytečným konzervantům a přidaným látkám.
    • Omezte fast food: Pokuste se minimalizovat návštěvy rychlého občerstvení a pokud možno si připravte zdravé jídlo předem.

Co si z toho vzít?

Závislost na průmyslově zpracovaných potravinách je vážný problém, který ohrožuje naše zdraví. Junk food je navržen tak, aby byl chutný a návykový, ale přináší minimální výživovou hodnotu.

Vysoce průmyslově zpracované potraviny lze poznat podle dlouhého seznamu ingrediencí, umělých přísad a nízkého obsahu živin. Pokud chcete zlepšit své zdraví a vyhnout se těmto škodlivým potravinám, zaměřte se na konzumaci čerstvých a nezpracovaných surovin a omezte návštěvy fast foodu.

Zdroje: National Library of Medicine, Harward T.H. Chan

průmyslově zpracované potraviny

Doporučujeme
Související článek: 5 potravin bohatých na zdravé tuky – proč jsou důležité?