Porodné: Kdo má na něj nárok a jak správně podat žádost?

Porodné: Kdo má na něj nárok a jak správně podat žádost?

Říká se, že narození dítěte je pro rodiče jedním z nejkrásnější a nejzlomovějších okamžiků života. Příchod nového potomka s sebou obvykle přináší radost, příval nehynoucí lásky, ale také řadu nových povinností a výdajů s nimi spojených. Bohužel ne každý rodič má dostatečnou finanční rezervu, aby svému novopečenému potomku zajistil vše, co k jeho výchově a růstu je potřeba. V dnešním článku si řekneme něco o tzv. “porodném”a zodpovíme si několik základních otázek – co to je, podmínkách nároku a jak podat žádost.

Co je to porodné?

Podle úřadu práce je porodné dávka, která je určena jako příspěvek na náklady spojené s porodem a narození prvního nebo živeného druhého dítěte. Tato dávka je přidělována v závislosti na výši příjmu všech posuzovaných osob v daném rozhodném období a například narozdíl od rodičovského příspěvku  je vyplácena jednorázově.

Kdo může o porodné požádat?

V podstatě existují tři možné události nebo situace, díky kterým můžete požádat o státní příspěvek v podobě porodného.

Tou první je možnost, že jste rodič s nízkým příjmem a nemáte možnost zaplatit všechny výdaje spojené s narozením nově příchozího potomka.

Na příspěvek máte rovněž nárok, pokud jste otec, jehož manželka tragicky zemřela (např. při porodu novorozence, ale není to podmínka). Platí tu ovšem pravidlo, že porodné nebylo před touto událostí vyplaceno.

Třetí scénář se týká převzetí dítěte do jednoho roku do náhradní rodinné péče. Pokud je toto dítě vaším prvním nebo druhým potomkem, máte právo na vyplacení porodného i vy, přestože se nejedná o vaše biologické dítě.

Jaké podmínky musím pro nárok na porodné splnit?

Hlavní nárok na porodné vzniká dnem porodu nebo osvojení dítěte. V případě dne osvojení se tím rozumí den, kdy soud rozhodne o převzetí dítěte do trvalé péče nahrazující péči rodičů.

Rovněž nutno dodat, že nárok v případě osvojení dítěte do jednoho roku vzniká i tehdy, pokud biologická matka před osvojením dítěte do náhradní rodinné péče o porodné požádala. Pokud je dítě osvojeno manželi, vzniká nárok na porodné pouze jednomu z nich a to na základě vzájemné dohody. Pokud nelze nárok určit dohodou, vloží se do situace Úřad práce, který rozhodne, komu se porodné přizná.

žádost o porodné

Posuzování podle příjmu žadatele

Nárok vzniká tehdy, pokud příjem všech společně posuzovaných osob nepřevyšuje v rozhodném období součin částky životního minima rodiny a koeficientu 2,70.

Rozhodným obdobím se myslí kalendářní čtvrtletí, které předcházelo kalendářnímu čtvrtletí doby narození dítěte, nebo jeho převzetí do náhradní rodinné péče (respektive soudnímu rozhodnutí o jeho převzetí).

Jak o porodné požádat?

O porodné, stejně jako o spousty dalších státních příspěvků, se žádá na příslušném Úřadu práce. Výhodou je, že dnes není potřeba nutně žádat papírově, ale mnohdy žadatelé podávají svoji žádost elektronickou cestou.

K žádost je ovšem nutno doložit několik dokladů:

  1. doklad o výši příjmu všech posuzovaných osob za příslušné kalendářní čtvrtletí
  2. pokud jste v rozhodném období pobírali výživné, je nutno dodat doklad i o něm
  3. v případě osvojení i rozhodnutí soudu o s nabytím právní moci
  4. rodný list dítěte

nárok na porodné

Jaká je výše porodného a kdy se vyplácí?

Pokud Vám byla žádost Úřadem práce schválena a máte nárok na porodné, vyplatí Vám stát za první dítě výši příspěvku 13 000 Kč, v případě narození druhého dítěte je výše porodného stanovena na 10 000 Kč. V případě dvojčat činí částka 23 000 Kč, ale pokud mají rodiče již jedno starší dítě, vyplácí se proodné ve výši 10 000 Kč.

Doporučujeme
Související články: Rodičovský příspěvek

Zdroje: Úřad práce,Ministerstvo práce a sociálních věcí,Moneta