Fenykl: Jaké má fenykl zdravotní výhody pro vaše tělo a recept

Fenykl: Jaké má fenykl zdravotní výhody pro vaše tělo a recept

Nikoho nepřekvapí, že v otázce zdraví je velmi důležitá výživa. Její vyváženost je stejně důležitá jako složení. A co takhle do vašeho jídelníčku zařadit něco netradičnějšího? Ne každý totiž při svém vaření používá fenykl. Tato zázračná rostlina s sebou ale nese spousty plusů pro vaše zdraví. Pojďme si fenykl představit a předat si i nějaký ten recept.

Co je to fenykl

Fenykl obecný (latinsky  Foeniculum vulgare) je vysoká rostlina velmi podobná kopru. Roste zejména ve středomoří, kolem Černého moře a v Přední Asii. U nás se pěstuje hlavně na jižní Moravě, prospívá mu totiž hodně slunce a teplo.

Rostlina má dužnatý kořen a žlutě zbarvené květy, které vykvétají v bohatých okolících.

Tuto rostlinu používali jako léčivou bylinu již starověké národy a dodnes je velmi oblíbené zejména ve Francii a Itálii.

Příznivé účinky na trávicí systém

Fenykl je v tradiční medicíně používán pro zmírnění všech možných negativních symptomů v našem trávicím systému. Pozitivně působí proti nadměrné plynatosti, nadýmání i bolestem břicha.

Doporučujeme
Nedávné studie navíc prokázaly protizánětlivé, protiplísňové i antibakteriální účinky rostliny i jejich semen.

Další účinky fenyklu na náš organismus

Fenykl je velmi dobrou volbou pro kojící ženy, jelikož právě na kojení má příznivé dopady. Podporuje totiž tvorbu mateřského mléka. Jíst ho ovšem můžete i v těhotenství, obsahuje totiž velké množství železa, které je v tomto období pro ženu nutné a navíc zklidní bolesti břicha i plynatost.

Dále posiluje imunitní systém, správné dýchání a celkově fungování dýchacího systému i vykašlávání a uvolňování hlenu.

Rovněž se o něm říká, že podporuje funkci jater a ledvin a má protirakovinové a dezinfekční účinky.

Doporučujeme
Související články: 6 tipů na posílení IMUNITY: Přírodní tipy a vitamíny

Recept z čerstvého fenyklu

Fenykl_účinky

Zapečený fenykl s brambory

Suroviny:

  • 2 větší bulvy fenyklu
  • 500 g brambor
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml smetany (ideálně 33 % tuku)
  • 100 g tvrdého sýra (např. parmazán nebo čedar), nastrouhaného
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
  • Čerstvé bylinky (např. tymián nebo rozmarýn) – volitelné

Postup:

  1. Fenykl očistěte a případně odstraňte poškozené části. Dále jej nakrájejte na plátky a zelenou nať nechte na ozdobu
  2. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, případně použijte mandolínu
  3. Zapécí mísu vytřete olivovým olejem a předehřejte troubu na 180 stupňů
  4. Do zapékací mísy rovnoměrně vrstvěte brambory, následně vrstvu fenyklu s cibulí a česnekem. Každou vrstvu osolte a opepřete
  5. Zalejte pekáč smetanou tak, aby se dostala do všech vrstev a povrch posypte sýrem
  6. Pečte zakryté alobalem přibližne 40 minut. Následně alobal sundejte a dalších 20 minut pečte nezakryté
  7. Před podáváním můžete dochutit bylinkami dle chuti a dozdobit fenyklovou natí

Recept ze semen fenyklu

Fenykl v těhotenství

Gnocchi s fenyklovým máslem

Suroviny:

  • 500 g čerstvých gnocchi
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1–2 lžičky fenyklových semínek, lehce podrcených
  • 1 stroužek česneku, nasekaný
  • Sůl a čerstvě mletý pepř
  • Parmazán nebo jiný tvrdý sýr na posypání
  • Čerstvé bylinky (např. petržel nebo bazalka) na ozdobu

Postup:

  1. Gnocchi uvaříte v osolené vroucí vodě. Když vyplavou na povrch, jsou hotové
  2. Máslo s olivovým olejem rozehřejte v pánvi na mírném plameni. Přidejte fenyklová semínka a česnek. Pár minut nechte opékat a dejte pozor, aby se česnek nespálil
  3. Přidejte uvařené gnocchi a promíchejte. Na pánvi opékejte do zhnědnutí.
  4. Dochuťte solí, pepřem, případně čerstvými bylinkami a parmazánem

Fenyklový čaj

Suroviny:

  • 2 čajové lžičky drcených semen fenyklu
  • 250 ml vroucí vody

Postup:

  1. Drcená semena zalejte vroucí vodou a nechte 10 – 15 minut louhovat, poté zceďte
  2. Teplý odvar můžete rovnou vypít, doporučené denní množství 3 šálky denně

Ať už se rozhodnete vyzkoušet fenyklový čaj, zapečený fenykl s brambory nebo jemné gnocchi s fenyklovým máslem, zařazením fenyklu do svého jídelníčku uděláte krok směrem ke zdraví a zajímavějšímu vaření.

Tato rostlina, která nás obohatí nejen o nové chutě, ale také o významné zdravotní přínosy, dokáže příjemně zpestřit váš každodenní jídelníček. Zkuste dát fenyklu šanci a objevit jeho kouzlo – pro vaše zdraví i chuťové buňky.