Nikoho nepřekvapí, že v otázce zdraví je velmi důležitá výživa. Její vyváženost je stejně důležitá jako složení. A co takhle do vašeho jídelníčku zařadit něco netradičnějšího? Ne každý totiž při svém vaření používá fenykl. Tato zázračná rostlina s sebou ale nese spousty plusů pro vaše zdraví. Pojďme si fenykl představit a předat si i nějaký ten recept.
Obsah
Co je to fenykl
Fenykl obecný (latinsky Foeniculum vulgare) je vysoká rostlina velmi podobná kopru. Roste zejména ve středomoří, kolem Černého moře a v Přední Asii. U nás se pěstuje hlavně na jižní Moravě, prospívá mu totiž hodně slunce a teplo.
Rostlina má dužnatý kořen a žlutě zbarvené květy, které vykvétají v bohatých okolících.
Tuto rostlinu používali jako léčivou bylinu již starověké národy a dodnes je velmi oblíbené zejména ve Francii a Itálii.
Příznivé účinky na trávicí systém
Fenykl je v tradiční medicíně používán pro zmírnění všech možných negativních symptomů v našem trávicím systému. Pozitivně působí proti nadměrné plynatosti, nadýmání i bolestem břicha.
Další účinky fenyklu na náš organismus
Fenykl je velmi dobrou volbou pro kojící ženy, jelikož právě na kojení má příznivé dopady. Podporuje totiž tvorbu mateřského mléka. Jíst ho ovšem můžete i v těhotenství, obsahuje totiž velké množství železa, které je v tomto období pro ženu nutné a navíc zklidní bolesti břicha i plynatost.
Dále posiluje imunitní systém, správné dýchání a celkově fungování dýchacího systému i vykašlávání a uvolňování hlenu.
Rovněž se o něm říká, že podporuje funkci jater a ledvin a má protirakovinové a dezinfekční účinky.
Recept z čerstvého fenyklu
Zapečený fenykl s brambory
Suroviny:
- 2 větší bulvy fenyklu
- 500 g brambor
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 ml smetany (ideálně 33 % tuku)
- 100 g tvrdého sýra (např. parmazán nebo čedar), nastrouhaného
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
- Čerstvé bylinky (např. tymián nebo rozmarýn) – volitelné
Postup:
- Fenykl očistěte a případně odstraňte poškozené části. Dále jej nakrájejte na plátky a zelenou nať nechte na ozdobu
- Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, případně použijte mandolínu
- Zapécí mísu vytřete olivovým olejem a předehřejte troubu na 180 stupňů
- Do zapékací mísy rovnoměrně vrstvěte brambory, následně vrstvu fenyklu s cibulí a česnekem. Každou vrstvu osolte a opepřete
- Zalejte pekáč smetanou tak, aby se dostala do všech vrstev a povrch posypte sýrem
- Pečte zakryté alobalem přibližne 40 minut. Následně alobal sundejte a dalších 20 minut pečte nezakryté
- Před podáváním můžete dochutit bylinkami dle chuti a dozdobit fenyklovou natí
Recept ze semen fenyklu
Gnocchi s fenyklovým máslem
Suroviny:
- 500 g čerstvých gnocchi
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 1–2 lžičky fenyklových semínek, lehce podrcených
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- Sůl a čerstvě mletý pepř
- Parmazán nebo jiný tvrdý sýr na posypání
- Čerstvé bylinky (např. petržel nebo bazalka) na ozdobu
Postup:
- Gnocchi uvaříte v osolené vroucí vodě. Když vyplavou na povrch, jsou hotové
- Máslo s olivovým olejem rozehřejte v pánvi na mírném plameni. Přidejte fenyklová semínka a česnek. Pár minut nechte opékat a dejte pozor, aby se česnek nespálil
- Přidejte uvařené gnocchi a promíchejte. Na pánvi opékejte do zhnědnutí.
- Dochuťte solí, pepřem, případně čerstvými bylinkami a parmazánem
Fenyklový čaj
Suroviny:
- 2 čajové lžičky drcených semen fenyklu
- 250 ml vroucí vody
Postup:
- Drcená semena zalejte vroucí vodou a nechte 10 – 15 minut louhovat, poté zceďte
- Teplý odvar můžete rovnou vypít, doporučené denní množství 3 šálky denně
Ať už se rozhodnete vyzkoušet fenyklový čaj, zapečený fenykl s brambory nebo jemné gnocchi s fenyklovým máslem, zařazením fenyklu do svého jídelníčku uděláte krok směrem ke zdraví a zajímavějšímu vaření.
Tato rostlina, která nás obohatí nejen o nové chutě, ale také o významné zdravotní přínosy, dokáže příjemně zpestřit váš každodenní jídelníček. Zkuste dát fenyklu šanci a objevit jeho kouzlo – pro vaše zdraví i chuťové buňky.
Kamila Tomková je vášnivou čtenářkou knih – zejména těch s fantasy tématikou, ale nepohrdne ani klasickou literaturou. Ve svém volném čase ráda vaří a zkouší nové recepty, nebo tráví čas se svými nejbližšími a přáteli nad sklenkou dobré kávy či vína. Psaní ji provází od základní školy a snaží se ve svém koníčku stále zdokonalovat.