Léto je kromě teplého počasí a koupání také neodmyslitelně spjato s ovocem a zeleninou. Kolem cest se prohýbají ovocné stromy, kdo má to štěstí a má zahradu už v půlce prázdnin neví co s úrodou a pulty supermarketů jsou plné voňavých meruněk, chutných jahod a dalších šťavnatých pokladů.
Ovoce je v létě ideální svačinka, která nás osvěží ale také díky ní máme pořádnou dávku vitamínů. A čím dál více výživových odborníků doporučuje jakožto pro nás nejzdravější ovoce a zeleninu z našeho klimatického pásu. Naše tělo umí nejlépe využívá vitamíny obsažené právě v nich, a navíc víme přesně kde vyrostlo a není ošetřeno škodlivou chemií. Rozvoz ovoce a zeleniny do škol, školek ale i domovů pro seniory, od místních dodavatelů je čím dál oblíbenější, vitamíny jsou potřeba v každém věku, a kromě toho stoupá i obliba sadů, kde si sami můžeme natrhat ovoce.
A co z toho, co si můžeme vypěstovat v našich podmínkách je nejzdravější? Jednoznačně to určit nejde, protože každý druh obsahuje jiné složení vitamínu a minerálů. Mnohé však jistě překvapí, jak dobře si v žebříčcích vedou pro nás obyčejná a běžně dostupná jablka. Jejich jedinečnost spočívá ve vysokém obsahu pektinů – speciální vlákniny, která snižuje cholesterol v krvi a má protizánětlivé účinky.
Jahody si také vedou velmi dobře. Obsahují vitamíny A, B,C,E a hořčík, draslík a zinek. Pomohou při trávících obtížích a v nich obsažená kyselina listová je důležitá pro krvetvorbu a růst buněk. Žádné tuzemské ovoce není tak bohaté na mangan, jako jahoda. Mangan vyživuje nervy a mozek, podporuje libido, zásobuje barevnými pigmenty vlasy a kůži a povzbuzuje činnost štítné žlázy. Meruňky mají zase antioxidační účinky a díky thiaminu posilují nervy. Na doplnění vitaminu C je nejlepší rybíz nebo angrešt. Všechny druhy hroznů patří k nejzdravějším druhům ovoce vůbec. Vysoký obsah kyseliny listové, minerálních látek i vlákniny pomáhají střevům, pokožce i jako antioxidanty.