Jablka patří k nejběžnějšímu ovoci u nás. Rostou tady od nepaměti a naučili jsme se je využívat do mnoha jídel ale i nápojů. Při pomyšlení na jablečný štrůdl, mošt nebo cider se nám hned začnou sbíhat sliny. A kromě toho, že se z jablek dá vytvořit celá řada pochoutek, chutnají skvěle i samotná a hlavně, jsou pro náš organismus velkým přínosem! Ne nadarmo se říká, že jedno jablko denně a nebudete potřebovat doktora.
Doporučená denní dávka jablek na den je dokonce dvě. V syrovém stavu a hlavně neloupat. Jistě si pamatujete, že už vaše maminka a babička říkaly, že slupka je na jablku to nejzdravější a měly pravdu. Obsahuje totiž velké množství vlákniny, která nám pomáhá se zdravým zažíváním. Mimo to v jablku najdete i vitamínovou bombu, jsou to vitamíny C, B1, B2, B6, E, K ale také minerály, draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, zinek, měď, a mnoho dalších. Mimo to v nich najdete pektin, který je známý svými detoxikačními schopnostmi. Navazuje na sebe nadbytečné tekutiny toxické látky a dostává je z těla ven. Při hubnutí se poté nemusíte bát, že sladké jablíčko na svačinu zmaří veškeré vaše snahy. Naopak, díky velkému množství vlákniny a vody umí jablka skvěle zmírňovat hlad a cukru obsahují jen nepatrné množství.
Pokud jste se hned vydali do nejbližšího sadu si natrhat zásobu těchto na první pohled nenápadných pokladů, pak je dobré vědět, jak je správně skladovat. Ideální je mít jablka ze sadu, která si sami vyberete a vidíte, že jsou neotlačená a zdravá. Skladujte je v přepravce v jedné vrstvě, aby se vzájemně na sebe nemačkaly a měly dost prostoru. Nejlépe jim bude v tmavé, chladné a vlhké místnosti, tedy ve sklepě. Jablka potřebují vlhko, a tak případně do sklepa umístěte misku s vodou. V bytě někdy sklep není k dispozici, pro krátkodobější uložení postačí chodba, kde je chladno nebo zasklená lodžie. Nezapomínejte je pravidelně kontrolovat a nedovolte, aby mezi nimi byly shnilé kusy. Nejlepší je každé ovoce samozřejmě čerstvé, tak si je užívejte teď dokud rostou!