Možná jste už od známých slyšeli, že byste měli chleba zcela nahradit kváskovým pečivem, že je mnohem zdravější, pro mnohé chutnější a že má nespočet výhod. Možná vám už i nabízeli kvásek, který si pěstují doma a pravidelně z něj pečou chléb. Skutečně je to takový zázrak jak všichni tvrdí a nezbytná součást zdravé výživy a zdravého životního stylu?
Vezměme to však od začátku. Co přesně je ten tolik opěvovaný kvásek? V podstatě je to jen směs mouky a vody, která díky bakteriím a kvasinkám začne přirozeně kvasit. Díky těmto bakteriím získává charakteristickou nakyslou chuť a také déle vydrží a nezplesniví. Proces kvašení neboli fermentace napomáhá také rozhlasu sacharidů a kváskový chléb tak nezvyšuje hladinu krevního cukru tolik, jako konzumace chleba kypřeného droždím.
A to je teprve první výhoda z mnoha. Chléb z kvásku je díky delšímu kynutí také lépe stravitelný a to proto, že v těstě se kyselina fytoová rozkládá už v době kvašení a střeva potom mají méně práce s trávením, jsou méně zatěžovaná a lépe vstřebají živiny. Také díky němu vydržíte déle sytí a nebudete mít hned chuť se ládovat něčím dalším. Kvásek také zabraňuje nadměrnému množení škodlivých kvasinek a plísní v organismu a pomáhá tak mimo jiné i imunitnímu systému v zabraňování rozvoje mykóz.
Většina pečiva na pultech obchodů je z velké části tvořena bílou pšeničnou moukou. Ta nám neposkytuje dostatek živin, zalepuje střeva a zbytečně je zatěžuje. Je tedy vhodné používat jiné mouky, celozrnné, žitné, špaldové a další, ty však pomocí droždí tolik nenakynou a méně se proto používají. To však pro kvásek není problém.
Je tak tedy pravda, že kváskové pečivo je skutečně mnohem zdravější než obyčejný chléb z droždí a bílé mouky, a pokud se vám nechce péct ho doma, jistě není problém najít lokálního pekaře, který ho vyrábí.