Tradiční recepty korejské kuchyně: Bibimbap, Kimbap, Pibimbap

Tradiční recepty korejské kuchyně: Bibimbap, Kimbap, Pibimbap

Korejská kuchyně je plná kontrastů – pálivá i osvěžující, zdravá i sytá, jednoduchá i vizuálně pestrá. Zatímco thajská nebo vietnamská jídla už v Česku dávno zdomácněla, poklady korejských domácností na objevení teprve čekají. Vydejte se s námi za chutěmi Korejského poloostrova už dnes a pochutnejte si na receptech plných rýže, zeleniny a netradičních chutí.

Jaké je tradiční korejské jídlo?

Korejská kuchyně je fascinující směsicí výrazných chutí, barev a staletých tradic. Na talíři se snoubí pikantní fermentované pokrmy, čerstvá zelenina, rýže a kvalitní maso, které vytváří nezapomenutelnou gastronomickou zkušenost. Přestože je silně inspirovaná čínskou a japonskou kuchyní, zachovává si silnou národní identitu. Mezi nejznámější korejská jídla patří bezpochyby kimchi, fermentovaná kapusta plná probiotik a charakteristické palčivosti, bibimbap, barevná mísa rýže s masem, zeleninou a pikantní pastou, a bulgogsi, marinované hovězí grilované na tenké plátky.

Kimbap aneb Korejské sushi

Kimbap je korejská odpověď na sushi – rolka z rýže a mořské řasy plněná pestrou škálou ingrediencí. Je to velmi oblíbené jídlo na pikniky, výlety, ale i rychlý oběd či svačinu. Základem je vařená rýže ochucená sezamovým olejem a solí, obalená v plátku mořské řasy gim. Uvnitř najdete barevnou kombinaci mrkve, špenátu a okurky, nakládané ředkve danmuji, vaječnou omeletu a často i hovězí maso nebo marinované tofu. Kimbap se podává nakrájený na kolečka a vyniká vyváženou chutí. Jemná rýže a mořská řasa, křupavá zelenina a sladkokyselá ředkev tvoří ideální kombinaci i pro odpůrce tradičního sushi.

kimbap

Jak připravit kimbap?

Ingredience (na cca 4 rolky)

  • 4 pláty sušené mořské řasy
  • 2 hrnky uvařené sushi rýže
  • 1–2 lžičky sezamového oleje
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 1 střední mrkev
  • 1/2 salátové okurky
  • 4 proužky nakládané ředkve danmuji (žlutá korejská ředkev)
  • špenát (krátce povařený a ochucený sezamovým olejem a solí)
  • 4 plátky surimi tyčinek, hovězího masa nebo tofu (volitelné)
  • opražená sezamová semínka (volitelné)

Postup:

  1. Uvařenou rýži nechejte mírně zchladnout a poté promíchejte se sezamovým olejem a solí. Měla by být lepivá, ale ne mokrá.
  2. Vrhněte se na přípravu náplní. Mrkev nakrájejte na tenké proužky a krátce orestujte, aby změkla. Okurku taktéž nakrájenou na tenké nudličky osolte. Připravená vejce rozšlehejte se solí a usmažte jako tenkou omeletu, kterou poté nakrájíte na tenké proužky. Špenát krátce spařte, propláchněte studenou vodou a ochuťte sezamovým olejem a solí.
  3. Na bambusovou podložku na sushi položte plátek řasy lesklou stranou dolů. Rovnoměrně na ni rozprostřete tenkou vrstvu rýže, asi do 2/3 výšky plátu. Doprostřed rozložte náplně: danmuji, omeletu, špenát, okurku, mrkev a případně maso, tofu či surimi tyčinky nakrájené na nudličky.
  4. Pomocí bambusové podložky pevně zarolujte kimbap. Začněte od bližšího okraje a rolujte směrem k volnému okraji řasy. Na konci okraj řasy lehce navlhčete vodou, aby se přilepil a rolka držela tvar.
  5. Hotové rolky kimbapu můžete zlehka potřít sezamovým olejem a posypat sezamem. Rolky poté ostrým nožem nakrájejte na plátky o tloušťce asi 1,5-2 cm. Podávejte samotné nebo s nakládaným zázvorem a sójovou omáčkou.

Bibimbap: Jedna miska, tisíc chutí

Bibimbap, nebo také pibimbap, je doslova esencí korejské kuchyně. V překladu znamená „smíchaná rýže“, ale pod tímto skromným názvem se ukrývá barevná symfonie chutí a textur. Jedná se o misku horké rýže, na kterou se vrství různé druhy zeleniny – restované, blanšírované i nakládané – a marinované maso, nejčastěji hovězí. K tomuto pokrmu neodmyslitelně patří také smažená vejce s tekutým žloutkem a pikantní fermentovaná pasta gochujang. Bibimbap je jídlo, které vás nejdřív okouzlí svou krásou, ale záhy vás naučí, že teprve v chaosu míchání se skrývá jeho pravá chuť.

bibimbap

Jak připravit pibimbap?

Ingredience (2 porce)

  • 200 g hovězího masa (např. svíčková nebo roštěná), nakrájeného na tenké proužky
  • 1 lžička sójové omáčky
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 lžička cukru
  • 1 stroužek česneku, najemno nakrájený

Na zeleninový základ

  • 1 hrnek uvařené bílé rýže
  • 1 mrkev, nakrájená na nudličky
  • ½ cukety, nakrájená na nudličky
  • 100 g špenátu, spařeného
  • 4-5 hub shiitake, nakrájené na plátky
  • nakládané klíčky mungo
  • sůl
  • olej na restování
  • 2 vejce
  • 1 lžička pasty gochujang (korejská fermentovaná chilli pasta)
  • 1 lžička sezamových semínek

Postup:

  1. Hovězí maso nakrájené na tenké proužky naložte do směsi sójové omáčky, sezamového oleje, cukru a česneku. Nechte odležet alespoň 20 minut.
  2. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a zprudka orestujte marinované hovězí maso do hněda. Odložte stranou.
  3. Na stejné pánvi postupně orestujte zvlášť mrkev, cuketu a houby. Osolte a opepřete podle chuti. Spařený špenát a mungo klíčky ochuťte sezamovým olejem a solí. Na pánvi usmažte dvě volská oka. Bílky propečte, žloutky nechte tekuté.
  4. Do misek rozdělte připravenou horkou rýži a navrch naaranžujte jednotlivé zeleninové komponenty, maso a vejce, které posypte sezamovými semínky. Pastu gochujang podávejte zvlášť, aby si každý mohl dochutit svou porci podle preferencí. Před konzumací bibimbap důkladně promíchejte.

Tteokbokki: korejské pikantní rýžové válečky

Tteokbokki je jedno z nejoblíbenějších korejských pouličních jídel, které si vás získá svou pikantní, sladko-ostrou chutí a žvýkavou texturou. Základem jsou hutné rýžové válečky tteok, které se dusí v omáčce z chilli pasty gochujang, cukru, sójové omáčky a česneku. Dochucuje se jarní cibulkou a často i rybími koláčky odeng, zelím nebo vařeným vejcem. Tteokbokki je jednoduché, syté a návykově dobré jídlo, které potěší nejen milovníky ostřejších chutí, ale každého, kdo se nebojí u jídla trochu zapotit.

tteokbokki

Jak připravit tteokbokki?

Ingredience (2 porce)

  • 300 g korejských rýžových válečků (tteok) – mražené nebo čerstvé
  • 500 ml vody (nebo vývaru z ančoviček pro autentičtější chuť)
  • 1 lžíce pasty gochujang (korejská fermentovaná chilli pasta)
  • 1 lžička mleté papriky (ideálně korejské gochugaru)
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 2 stroužky česneku (najemno nasekané nebo prolisované)
  • 1 jarní cibulka
  • rybí koláčky (odeng), vařené vejce, sezam (volitelné)

Postup:

  1. Pokud použijete mražené rýžové válečky, nechte je alespoň 20 minut odmočit ve studené vodě.
  2. Do středně velkého hrnce nalijte vodu a přidejte gochujang, cukr, sójovou omáčku, česnek a mletou papriku. Vše dobře promíchejte a přiveďte k varu.
  3. Přidejte rýžové válečky a případně i rybí koláčky. Snižte plamen a nechte směs jemně probublávat přibližně 10–15 minut. Občas promíchejte, aby se válečky nepřichytily ke dnu.
  4. Jakmile omáčka zhoustne a válečky změknou, přidejte nasekanou jarní cibulku. Podávejte horké, ideálně sypané sezamem a s půlkou vařeného vejce.

Závěrem

Tři recepty, tři možnosti, jak poznat korejskou kuchyni bez pasu a letenky. S několika základními surovinami a trochou trpělivosti zvládnete doma vykouzlit jídla, která se běžně prodávají na rušných ulicích Soulu. Ať už vás láká svěží kimbap, hřejivý bibimbap nebo pikantní tteokbokki, všechna mají jedno společné: když je jednou ochutnáte, jen u jedné porce nezůstane.

 

Zdroje: Apetit Online, Beyond Kimchee, K-Town.cz, My Korean Kitchen, Prima Fresh, The Spruce Eats