Éčka v potravinách: Co jsou to éčka a kterým se vyhýbat?

Éčka v potravinách: Co jsou to éčka a kterým se vyhýbat?

Existuje tvrzení, že pokud chceme jíst zdravě, musíme mít oči na stopkách, pečlivě studovat etikety na každém výrobku a éčkům se zcela vyhýbat. Je to ale opravdu potřeba?

Co kdybychom vám řekli, že ne všechna éčka jsou škodlivá? Přinášíme vám přehled o tom, co jsou éčka v potravinách, která éčka škodí, a která éčka jsou naopak pro naše zdraví prospěšná.

Co to jsou Éčka?

Éčka v potravinách jsou hovorovým výrazem pro potravinářské přidané látky neboli aditiva. Tyto látky se nekonzumují samy o sobě jako potraviny, ale používají se pro úpravu vlastností potravin, jako je například zvýraznění chuti.

Jaké jsou skupiny Éček?

Celkem existuje 26 funkčních tříd potravinářských přídatných látek, které mimo jiné zahrnují konzervanty, emulgátory či barviva, dále také regulátory kyselosti, stabilizátory a sladidla, nebo třeba antioxidanty a zvýrazňovače chuti.

skodliva ecka

Proč právě Éčka?

Písmeno E není zkratkou pro „emulgátory“, jak by se mohlo zdát, ale pro „Evropu“, jelikož je označení stanoveno Evropskou legislativou, jež specifikuje, které látky budou mít přiřazený tento kód.

Co způsobují éčka?

Na tuto otázku existuje mnoho názorů. Výrobci potravin tvrdí, že jejich produkty neobsahují žádná škodlivá éčka, a tedy jsou bezpečné pro lidské zdraví. Naopak, zastánci „čistého stravování“ považují každé éčko za škodlivé, ani jedno není pravda.

Použití potravinářských přídatných látek nemusí samo o sobě znamenat nižší kvalitu potraviny, avšak vyšší počet éček může signalizovat nižší kvalitu. Některé éčka mohou způsobovat zdravotní problémy, jako jsou obezita, astma, trávicí potíže, kožní problémy nebo dokonce rakovina.

Zejména při nadměrné konzumaci, u citlivých osob, dětí a mladistvých. I když jsou éčka často vnímána negativně, některá z nich mohou mít na lidský organismus i pozitivní účink

Éčka v potravinách

Která Éčka jsou škodlivá?

Nejškodlivější Éčka  jsou chemicky připravované látky (například z dehtu, ropy a dalších surovin).  Vyloženě nebezpečná éčka jsou taková, u nichž byl v provedených toxikologických studiích zjištěn výskyt karcinogenních účinků a dalších nežádoucích účinků, taková éčka jsou však zakázána. 

V tabulce najdete nejvíce škodlivá éčka, která jsou povolená. U některých dokonce vyvstává otázka, zda je neposlat na seznam zakázaných.

Éčko Název Potenciální účinky Kde se může vyskytovat
E102 Tartrazin Alergické reakce, hyperaktivita u dětí Nápoje, sladkosti, zmrzliny, pečivo
E133 Brilántní modř FCF Alergické reakce, hyperaktivita u dětí Sladkosti, nápoje, pečivo
E171 Titaniová bílá Možná karcinogenita (po dlouhodobé expozici) Pudingy, pečivo, žvýkačky, zubní pasty
E220 Oxid siřičitý Alergické reakce, astma, bolesti hlavy Sušené ovoce, víno, pivo, octy, konzervy
E250 Nitrit sodný Možné karcinogenní účinky Uzeniny, konzervované maso, párky
E621 Glutamát monosodný Alergické reakce, podráždění, bolesti hlavy Kořenící směsi, instantní polévky, chipsy

Která Éčka jsou nejpoužívanější?

Nejpoužívanější éčka v potravinách plní funkce konzervace, zlepšení chuti nebo změny barvy. Mezi nejběžněji používané patří:

Éčko Název Funkce Použití Škodí/Neškodí
E100 Kurkumin Přírodní barvivo Koření, kari, hořčice 🙂
E160a Beta-karoten Přírodní barvivo Mrkev, nápoje, sladkosti, margariny 🙂
E202 Sorbát draselný Konzervant Pečivo, sýry, nápoje 🙂
E300 Kyselina askorbová (vitamin C) Antioxidant Ovocné šťávy, džemy, zmražené ovoce 🙂
E330 Kyselina citrónová Konzervant, regulátor kyselosti Nápoje, cukrovinky, zavařeniny, pečivo 🙂
E322 Lecitin Emulgátor Čokolády, pečivo, margaríny 🙂
E471 Mono- a diglyceridy mastných kyselin Emulgátor Pečivo, dorty, zmrzlina 🙂
E950 Acesulfam K Umělé sladidlo Dietní nápoje, cukrovinky 🙁
E621 Glutamát monosodný Zvýrazňovač chuti Polévky, omáčky, snacky, zpracované potraviny 🙁
E415 Xanthanová guma Zahušťovadlo, stabilizátor Dresingy, omáčky, bezlepkové výrobky 🙂

Jde to i bez Éček

Které potraviny vůbec neobsahují éčka? Éčka nenajdeme v nezpracovaných potravinách, které by také měly tvořit základ vaší stravy. Nejsou v nezpracovaném ovoci, zelenině a masu, medu, cukru, máslu, celozrnných obilovinách, v kávě, čaji a neochucených mléčných výrobcích. U ostatních je potřeba číst etiketu se složením.

Související článek: Umělá sladidla, jejich druhy a jsou umělá sladidla škodlivá?

Zdroje: Fer Potravina – Seznam Éček, CEFF – Éčka v potravinách, Aktin – Éčka v potravinách