Existuje tvrzení, že pokud chceme jíst zdravě, musíme mít oči na stopkách, pečlivě studovat etikety na každém výrobku a éčkům se zcela vyhýbat. Je to ale opravdu potřeba?
Co kdybychom vám řekli, že ne všechna éčka jsou škodlivá? Přinášíme vám přehled o tom, co jsou éčka v potravinách, která éčka škodí, a která éčka jsou naopak pro naše zdraví prospěšná.
Co to jsou Éčka?
Éčka v potravinách jsou hovorovým výrazem pro potravinářské přidané látky neboli aditiva. Tyto látky se nekonzumují samy o sobě jako potraviny, ale používají se pro úpravu vlastností potravin, jako je například zvýraznění chuti.
Jaké jsou skupiny Éček?
Celkem existuje 26 funkčních tříd potravinářských přídatných látek, které mimo jiné zahrnují konzervanty, emulgátory či barviva, dále také regulátory kyselosti, stabilizátory a sladidla, nebo třeba antioxidanty a zvýrazňovače chuti.
Proč právě Éčka?
Písmeno E není zkratkou pro „emulgátory“, jak by se mohlo zdát, ale pro „Evropu“, jelikož je označení stanoveno Evropskou legislativou, jež specifikuje, které látky budou mít přiřazený tento kód.
Co způsobují éčka?
Na tuto otázku existuje mnoho názorů. Výrobci potravin tvrdí, že jejich produkty neobsahují žádná škodlivá éčka, a tedy jsou bezpečné pro lidské zdraví. Naopak, zastánci „čistého stravování“ považují každé éčko za škodlivé, ani jedno není pravda.
Použití potravinářských přídatných látek nemusí samo o sobě znamenat nižší kvalitu potraviny, avšak vyšší počet éček může signalizovat nižší kvalitu. Některé éčka mohou způsobovat zdravotní problémy, jako jsou obezita, astma, trávicí potíže, kožní problémy nebo dokonce rakovina.
Zejména při nadměrné konzumaci, u citlivých osob, dětí a mladistvých. I když jsou éčka často vnímána negativně, některá z nich mohou mít na lidský organismus i pozitivní účink
Která Éčka jsou škodlivá?
Nejškodlivější Éčka jsou chemicky připravované látky (například z dehtu, ropy a dalších surovin). Vyloženě nebezpečná éčka jsou taková, u nichž byl v provedených toxikologických studiích zjištěn výskyt karcinogenních účinků a dalších nežádoucích účinků, taková éčka jsou však zakázána.
V tabulce najdete nejvíce škodlivá éčka, která jsou povolená. U některých dokonce vyvstává otázka, zda je neposlat na seznam zakázaných.
Éčko | Název | Potenciální účinky | Kde se může vyskytovat |
---|---|---|---|
E102 | Tartrazin | Alergické reakce, hyperaktivita u dětí | Nápoje, sladkosti, zmrzliny, pečivo |
E133 | Brilántní modř FCF | Alergické reakce, hyperaktivita u dětí | Sladkosti, nápoje, pečivo |
E171 | Titaniová bílá | Možná karcinogenita (po dlouhodobé expozici) | Pudingy, pečivo, žvýkačky, zubní pasty |
E220 | Oxid siřičitý | Alergické reakce, astma, bolesti hlavy | Sušené ovoce, víno, pivo, octy, konzervy |
E250 | Nitrit sodný | Možné karcinogenní účinky | Uzeniny, konzervované maso, párky |
E621 | Glutamát monosodný | Alergické reakce, podráždění, bolesti hlavy | Kořenící směsi, instantní polévky, chipsy |
Která Éčka jsou nejpoužívanější?
Nejpoužívanější éčka v potravinách plní funkce konzervace, zlepšení chuti nebo změny barvy. Mezi nejběžněji používané patří:
Éčko | Název | Funkce | Použití | Škodí/Neškodí |
---|---|---|---|---|
E100 | Kurkumin | Přírodní barvivo | Koření, kari, hořčice | 🙂 |
E160a | Beta-karoten | Přírodní barvivo | Mrkev, nápoje, sladkosti, margariny | 🙂 |
E202 | Sorbát draselný | Konzervant | Pečivo, sýry, nápoje | 🙂 |
E300 | Kyselina askorbová (vitamin C) | Antioxidant | Ovocné šťávy, džemy, zmražené ovoce | 🙂 |
E330 | Kyselina citrónová | Konzervant, regulátor kyselosti | Nápoje, cukrovinky, zavařeniny, pečivo | 🙂 |
E322 | Lecitin | Emulgátor | Čokolády, pečivo, margaríny | 🙂 |
E471 | Mono- a diglyceridy mastných kyselin | Emulgátor | Pečivo, dorty, zmrzlina | 🙂 |
E950 | Acesulfam K | Umělé sladidlo | Dietní nápoje, cukrovinky | 🙁 |
E621 | Glutamát monosodný | Zvýrazňovač chuti | Polévky, omáčky, snacky, zpracované potraviny | 🙁 |
E415 | Xanthanová guma | Zahušťovadlo, stabilizátor | Dresingy, omáčky, bezlepkové výrobky | 🙂 |
Jde to i bez Éček
Které potraviny vůbec neobsahují éčka? Éčka nenajdeme v nezpracovaných potravinách, které by také měly tvořit základ vaší stravy. Nejsou v nezpracovaném ovoci, zelenině a masu, medu, cukru, máslu, celozrnných obilovinách, v kávě, čaji a neochucených mléčných výrobcích. U ostatních je potřeba číst etiketu se složením.
Související článek: Umělá sladidla, jejich druhy a jsou umělá sladidla škodlivá?
Zdroje: Fer Potravina – Seznam Éček, CEFF – Éčka v potravinách, Aktin – Éčka v potravinách
Tereza vystudovala práva na Masarykově univerzitě v Brně. Má dlouholetou praxi, od roku 2012 se živí jako redaktorka, novinářka, reportérka a překladatelka. Psaním se zabývá i ve svém volném čase a jejím snem je jednou vydat svoji vlastní knihu. Miluje pečení a svým blízkým s oblibou připravuje dorty a jiné dobroty.