Umělá sladidla, jejich druhy a jsou umělá sladidla škodlivá?

Umělá sladidla, jejich druhy a jsou umělá sladidla škodlivá?

Umělá sladidla jsou dnes obsažena v ohromném množství výrobků, přesto budí velkou nedůvěru a mnohé kontroverze, a to jak u spotřebitelů, tak zdravotníků. Jaká umělá sladidla vlastně existují? Co všechno způsobují umělá sladidla? A které sladidlo je nejzdravější? Na to se zaměříme v dnešním článku.

Co jsou to umělá sladidla a kde lze na ně narazit?

Lidé se snaží řepkový cukr, přezdívaný „bílý zabiják“, nahrazovat zdravějšími alternativami už několik desetiletí. Tradičně využívají přírodní alternativy jako je med, kokosový cukr, javorový nebo agáve sirup. Jako zdravější alternativu používají zejména diabetici také náhradní sladidla přírodního původu bez obsahu cukru, například xylitol, maltitol, erythritol nebo oblíbenou stévii.

Díky honbě za co nejnižší kalorickou hodnotou nápojů a potravin si své příznivce našla také umělá sladidla. Umělá sladidla jsou syntetické náhražky cukru, které na našich chuťových pohárcích simulují sladkou chuť, ale mají téměř nulovou energetickou hodnotu. Umělá sladidla jsou obsažena nejen v cukrovinkách, ale také ve slazených nápojích, sportovní výživě, v cereáliích, pečivu nebo ochucených mléčných výrobcích. Ať už se jim snažíte vyhnout nebo je naopak vyhledáváte, nelze popřít jejich zásadní přednost, a to, že jsou zpravidla sladší než cukr, ale zároveň obsahují minimum kalorií.

Jaká umělá sladidla existují?

Existují dva základní druhy umělých sladidel – a to sladidla nízkokalorická a neenergetická, která neobsahují skutečně žádné kalorie. Asi nejznámějším umělým sladidlem je Aspartam. Ten je 200x sladší než cukr a neobsahuje téměř žádné kalorie. Jedná se o jedno z celosvětově nejběžněji používaných umělých sladidel, a to i giganty jako je Coca-Cola nebo Pepsi. V letošním roce byl Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny (IARC) zařazen do skupiny 2B, tedy do seznamu možných karcinogenů, pro jasný závěr je však nutné provést v budoucnosti další studie.

Sukralóza se vyrábí úpravou běžného cukru a je zhruba 400-1000x sladší. Patří mezi nejběžnější sladidla využívaná například v jogurtech, dietních nápojích a sirupech. Sukralóza prošla stovkami studií a je považována za bezpečné sladidlo. V poslední době ale odborníci upozorňují na její možný negativní dopad na náš mikrobiom.

Asi 200x sladší než cukr je nekalorické umělé sladidlo s označením Acesulfam-K. Omylem objevené sladidlo je typické mírně nahořklou chutí, zpravidla se proto používá v kombinaci s jinými sladidly.

Neotam patří mezi novou generaci sladidel, je 7000x sladší než klasický řepný cukr. Jedná se o bílý krystalický prášek, který nemá žádné kalorie a pyšní se nulovým glykemickým indexem, je tak vhodný pro diabetiky.

umělá sladidla

Které umělé sladidlo je nejzdravější?

Za nejzdravější je odborníky považován sacharin, což je nekalorické náhradní sladidlo 200-700x sladší než cukr. Jedná se zároveň o jedno z nejstarších umělých sladidel, v roce 1878 ho náhodou objevil ruský chemik Constantin Fahlberg, když si před večeří neumyl ruce a poté se podivoval, proč jeho chléb chutná sladce. S tímto sladidlem se můžeme setkat ve žvýkačkách, dietních nápojích nebo džemech. V minulosti vědci našli spojitost mezi konzumací sacharinu a vyšším výskytem rakoviny močového měchýře u laboratorních potkanů, později se však ukázalo, že to bylo způsobeno specifickou stavbou vylučovacího ústrojí u potkanů. Sacharin se řadí mezi jedny z nejvíce prozkoumaných látek a byl Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny (IARC) zařazen do skupiny nekarcinogenních látek (Group 3).

Jsou sladidla nebezpečná?

Otázka bezpečnosti a škodlivosti umělých sladidel není jednoznačná. Všechna využívaná sladidla musí projít náročným procesem posouzení škodlivosti před Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA), nejedná se tedy o žádné jedy. Přesto mnoho odborníků zejména z oblasti zdravotnictví upozorňuje na nežádoucí účinky umělých sladidel a doporučuje potraviny s umělými sladidly zcela vynechat. Co mohou umělá sladidla způsobit? I když pomineme podezření z karcinogenních účinků některých sladidel, při zvýšené konzumaci nám mohou napáchat v těle pěknou paseku. V první řadě mohou při časté konzumaci negativně ovlivnit bakterie v našich střevech, a tím i náš imunitní systém. Jelikož jsou umělá sladidla o tolik sladší než cukr, mohou nadměrně stimulovat chuťové receptory, a tím ovlivňovat naše vnímání přirozených chutí. Závěrem tedy je, že ačkoliv mají umělá sladidla své benefity a mohou zkvalitnit život například diabetikům, není vhodné jich konzumovat nadměrné množství s přesvědčením, že se jedná o zdravé potraviny.