Vůně mořských řas, syčení rozpálené pánve a chuť čerstvých surovin, to je svět japonské kuchyně, která spojuje tradici, zdraví a estetiku. Možná se i ty ptáš: Jaké je národní jídlo Japonska? Co jedí Japonci každý den? V tomto článku najdeš odpovědi na obě otázky a navíc tři recepty, které ti přiblíží pravou chuť Japonska. Naučíš se připravit onigiri, gyoza i takoyaki, což jsou tři pokrmy, které patří mezi nejoblíbenější jídla v Japonsku.
Obsah článku
Japonská kuchyně – umění jednoduchosti a rovnováhy
Japonská kuchyně (washoku) je zapsaná na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Základní myšlenkou je harmonie chutí, sezónnost a přirozenost. Jídlo má být zdravé, vyvážené a podávané s respektem.
Co jedí Japonci? Typickým základem je rýže, doplněná o ryby, zeleninu, mořské řasy a sójové produkty. Japonci si zakládají na jednoduchosti. Suroviny se nesmí přebíjet, ale doplňovat. I proto jejich jídla působí tak esteticky a lehce.
Jaké je národní jídlo Japonska?
Mnoho lidí by odpovědělo sushi. To je sice ikonické jídlo, ale v Japonsku není každodenní záležitostí. Naopak, mezi nejběžnější jídla patří právě onigiri, gyoza a takoyaki. Jednoduché, výživné a chutné pokrmy, které si Japonci často připravují doma nebo kupují v obchodech.
A nyní se pojďme podívat, jak si je můžeš snadno připravit i ty.

Onigiri – tradiční rýžové koule
Onigiri jsou malé rýžové kuličky nebo trojúhelníky, často obalené v mořské řase nori a plněné rybou, zeleninou či švestkou umeboši. Japonci si je balí do práce, do školy i na cesty. Symbolizují domácí pohodlí a péči.
Ingredience:
-
300 g sushi rýže
-
1 lžička soli
-
1 lžička rýžového octa
-
1 plátek mořské řasy nori
-
náplň podle chuti – např. kousek grilovaného lososa, tuňák s majonézou nebo umeboši
Postup:
-
Rýži několikrát propláchni, dokud voda není čirá, a uvař ji podle návodu.
-
Do ještě teplé rýže přidej trochu soli a rýžového octa, promíchej a nech vychladnout.
-
Navlhči si ruce vodou se špetkou soli, vezmi hrst rýže a zformuj kouli nebo trojúhelník.
-
Doprostřed vlož malý kousek náplně a uzavři.
-
Obal část onigiri do proužku mořské řasy nori.
Podávej čerstvé nebo zabal do potravinové fólie, vydrží do druhého dne. Jemná chuť rýže a slanost mořské řasy tvoří dokonalou harmonii.

Gyoza – křupavé taštičky plné vůně
Gyoza jsou malé taštičky s masovou nebo zeleninovou náplní, které se smaží a následně podusí, čímž získají unikátní kombinaci křupavého dna a měkkého vršku. Jsou ideální k večeři i jako předkrm.
Ingredience:
-
200 g mletého vepřového masa
-
100 g jemně nakrájeného čínského zelí
-
1 jarní cibulka
-
1 lžička nastrouhaného zázvoru
-
1 lžíce sójové omáčky
-
1 lžička sezamového oleje
-
1 balíček plátků na gyoza (dají se nahradit tenkým těstem z mouky a vody)
Postup:
-
Smíchej maso, zelí, cibulku, zázvor, sójovou omáčku a sezamový olej.
-
Do středu každého plátku dej lžičku směsi. Okraje potřísni vodou a přelož napůl. Zmáčkni okraje, aby se slepily.
-
Na pánvi rozehřej olej, taštičky polož jednou stranou dolů a opékej 2–3 minuty dozlatova.
-
Přidej 3 lžíce vody, přikryj poklicí a nech 5 minut dusit.
-
Odklop a nech vodu vypařit, až spodní část znovu zezlátně.
Podávej s omáčkou ze sójové omáčky, octa a trochy chilli. Gyoza jsou důkazem, že i jednoduché suroviny mohou vytvořit bohatou chuť a vůni.

Takoyaki – křupavé kuličky s kouskem chobotnice
Takoyaki patří mezi nejoblíbenější pouliční jídla v Japonsku. Jde o malé kuličky z těsta s kousky chobotnice (tako), cibulkou a zázvorem, které se pečou v kulatých formách. Výsledek je křupavý zvenku a měkký uvnitř.
Ingredience:
-
150 g hladké mouky
-
1 vejce
-
300 ml vody
-
1 lžička sójové omáčky
-
1/2 lžičky prášku do pečiva
-
100 g vařené chobotnice (nakrájené na kousky)
-
1 jarní cibulka
-
1 lžička nastrouhaného červeného zázvoru (beni shoga)
-
takoyaki omáčka, majonéza, sušený tuňák a mořské řasy na ozdobu
Postup:
-
Smíchej mouku, vejce, vodu, sójovou omáčku a prášek do pečiva, až vznikne hladké těsto.
-
Nalij těsto do formy na takoyaki (pokud ji nemáš, použij lívanečník).
-
Do každé formičky vlož kousek chobotnice, trochu cibulky a zázvoru.
-
Peč a pravidelně otáčej, dokud nejsou kuličky ze všech stran zlatavé.
-
Podávej s takoyaki omáčkou, majonézou a posypané sušeným tuňákem (katsuobushi).
Chuť takoyaki je jemná, lehce slaná, s nádechem moře. Skvěle se hodí k posezení s přáteli nebo jako originální domácí pochoutka.
Co jedí Japonci a proč stojí za to zkusit jejich kuchyni?
Na otázky Jaké je národní jídlo Japonska? a Co jedí Japonci? existuje jednoduchá odpověď: jídla, která spojují tradici, zdraví a estetiku. Onigiri, gyoza a takoyaki nejsou jen recepty, ale i kulturní symboly. Každé z nich vypráví příběh o japonské filozofii jídla: o respektu k surovinám, radosti z přípravy a harmonii chutí.
Zdroje: Ich.UNESCO.org, Fresh.iprima.cz, JímeJinak.cz, Aktin.cz, JapaFoods.cz, Susi.cz, TasteFasia.cz,

Fascinuje ji věda i objevování nového. Biochemie jí dává odpovědi, ale také vyvolává další otázky, které jí pomáhají zkoumat v laboratoři, ale i v kuchyni. Zajímá se o biohacking a hledá způsoby, jak vylepšit fungování těla i mysli. Miluje pohyb, který jí dodává energii a svobodu. Neustále hledá spojení mezi vědou, kreativitou a každodenním životem.