Recepty z dalekého Japonska: Zkuste onigiri, gyoza, nebo takoyaki

Recepty z dalekého Japonska: Zkuste onigiri, gyoza, nebo takoyaki

Vůně mořských řas, syčení rozpálené pánve a chuť čerstvých surovin, to je svět japonské kuchyně, která spojuje tradici, zdraví a estetiku. Možná se i ty ptáš: Jaké je národní jídlo Japonska? Co jedí Japonci každý den? V tomto článku najdeš odpovědi na obě otázky a navíc tři recepty, které ti přiblíží pravou chuť Japonska. Naučíš se připravit onigiri, gyozatakoyaki, což jsou tři pokrmy, které patří mezi nejoblíbenější jídla v Japonsku.

Japonská kuchyně – umění jednoduchosti a rovnováhy

Japonská kuchyně (washoku) je zapsaná na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Základní myšlenkou je harmonie chutí, sezónnostpřirozenost. Jídlo má být zdravé, vyvážené a podávané s respektem.

Co jedí Japonci? Typickým základem je rýže, doplněná o ryby, zeleninu, mořské řasy a sójové produkty. Japonci si zakládají na jednoduchosti. Suroviny se nesmí přebíjet, ale doplňovat. I proto jejich jídla působí tak esteticky a lehce.

Jaké je národní jídlo Japonska?

Mnoho lidí by odpovědělo sushi. To je sice ikonické jídlo, ale v Japonsku není každodenní záležitostí. Naopak, mezi nejběžnější jídla patří právě onigiri, gyozatakoyaki. Jednoduché, výživné a chutné pokrmy, které si Japonci často připravují doma nebo kupují v obchodech.

A nyní se pojďme podívat, jak si je můžeš snadno připravit i ty.

Onigiri – tradiční rýžové koule

Onigiri jsou malé rýžové kuličky nebo trojúhelníky, často obalené v mořské řase nori a plněné rybou, zeleninou či švestkou umeboši. Japonci si je balí do práce, do školy i na cesty. Symbolizují domácí pohodlí a péči.

Ingredience:

  • 300 g sushi rýže

  • 1 lžička soli

  • 1 lžička rýžového octa

  • 1 plátek mořské řasy nori

  • náplň podle chuti – např. kousek grilovaného lososa, tuňák s majonézou nebo umeboši

Postup:

  1. Rýži několikrát propláchni, dokud voda není čirá, a uvař ji podle návodu.

  2. Do ještě teplé rýže přidej trochu soli a rýžového octa, promíchej a nech vychladnout.

  3. Navlhči si ruce vodou se špetkou soli, vezmi hrst rýže a zformuj kouli nebo trojúhelník.

  4. Doprostřed vlož malý kousek náplně a uzavři.

  5. Obal část onigiri do proužku mořské řasy nori.

Podávej čerstvé nebo zabal do potravinové fólie, vydrží do druhého dne. Jemná chuť rýže a slanost mořské řasy tvoří dokonalou harmonii.

Gyoza – křupavé taštičky plné vůně

Gyoza jsou malé taštičky s masovou nebo zeleninovou náplní, které se smaží a následně podusí, čímž získají unikátní kombinaci křupavého dna a měkkého vršku. Jsou ideální k večeři i jako předkrm.

Ingredience:

  • 200 g mletého vepřového masa

  • 100 g jemně nakrájeného čínského zelí

  • 1 jarní cibulka

  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru

  • 1 lžíce sójové omáčky

  • 1 lžička sezamového oleje

  • 1 balíček plátků na gyoza (dají se nahradit tenkým těstem z mouky a vody)

Postup:

  1. Smíchej maso, zelí, cibulku, zázvor, sójovou omáčku a sezamový olej.

  2. Do středu každého plátku dej lžičku směsi. Okraje potřísni vodou a přelož napůl. Zmáčkni okraje, aby se slepily.

  3. Na pánvi rozehřej olej, taštičky polož jednou stranou dolů a opékej 2–3 minuty dozlatova.

  4. Přidej 3 lžíce vody, přikryj poklicí a nech 5 minut dusit.

  5. Odklop a nech vodu vypařit, až spodní část znovu zezlátně.

Podávej s omáčkou ze sójové omáčky, octa a trochy chilli. Gyoza jsou důkazem, že i jednoduché suroviny mohou vytvořit bohatou chuť a vůni.

Takoyaki – křupavé kuličky s kouskem chobotnice

Takoyaki patří mezi nejoblíbenější pouliční jídla v Japonsku. Jde o malé kuličky z těsta s kousky chobotnice (tako), cibulkou a zázvorem, které se pečou v kulatých formách. Výsledek je křupavý zvenku a měkký uvnitř.

Ingredience:

  • 150 g hladké mouky

  • 1 vejce

  • 300 ml vody

  • 1 lžička sójové omáčky

  • 1/2 lžičky prášku do pečiva

  • 100 g vařené chobotnice (nakrájené na kousky)

  • 1 jarní cibulka

  • 1 lžička nastrouhaného červeného zázvoru (beni shoga)

  • takoyaki omáčka, majonéza, sušený tuňák a mořské řasy na ozdobu

Postup:

  1. Smíchej mouku, vejce, vodu, sójovou omáčku a prášek do pečiva, až vznikne hladké těsto.

  2. Nalij těsto do formy na takoyaki (pokud ji nemáš, použij lívanečník).

  3. Do každé formičky vlož kousek chobotnice, trochu cibulky a zázvoru.

  4. Peč a pravidelně otáčej, dokud nejsou kuličky ze všech stran zlatavé.

  5. Podávej s takoyaki omáčkou, majonézou a posypané sušeným tuňákem (katsuobushi).

Chuť takoyaki je jemná, lehce slaná, s nádechem moře. Skvěle se hodí k posezení s přáteli nebo jako originální domácí pochoutka.

Co jedí Japonci a proč stojí za to zkusit jejich kuchyni?

Na otázky Jaké je národní jídlo Japonska? a Co jedí Japonci? existuje jednoduchá odpověď: jídla, která spojují tradici, zdraví a estetiku. Onigiri, gyozatakoyaki nejsou jen recepty, ale i kulturní symboly. Každé z nich vypráví příběh o japonské filozofii jídla: o respektu k surovinám, radosti z přípravy a harmonii chutí.

Zdroje: Ich.UNESCO.org, Fresh.iprima.cz, JímeJinak.cz, Aktin.cz, JapaFoods.cz, Susi.cz, TasteFasia.cz,