
Korejská kuchyně je plná kontrastů – pálivá i osvěžující, zdravá i sytá, jednoduchá i vizuálně pestrá. Zatímco thajská nebo vietnamská jídla už v Česku dávno zdomácněla, poklady korejských domácností na objevení teprve čekají. Vydejte se s námi za chutěmi Korejského poloostrova už dnes a pochutnejte si na receptech plných rýže, zeleniny a netradičních chutí.
Obsah
Jaké je tradiční korejské jídlo?
Korejská kuchyně je fascinující směsicí výrazných chutí, barev a staletých tradic. Na talíři se snoubí pikantní fermentované pokrmy, čerstvá zelenina, rýže a kvalitní maso, které vytváří nezapomenutelnou gastronomickou zkušenost. Přestože je silně inspirovaná čínskou a japonskou kuchyní, zachovává si silnou národní identitu. Mezi nejznámější korejská jídla patří bezpochyby kimchi, fermentovaná kapusta plná probiotik a charakteristické palčivosti, bibimbap, barevná mísa rýže s masem, zeleninou a pikantní pastou, a bulgogsi, marinované hovězí grilované na tenké plátky.
Kimbap aneb Korejské sushi
Kimbap je korejská odpověď na sushi – rolka z rýže a mořské řasy plněná pestrou škálou ingrediencí. Je to velmi oblíbené jídlo na pikniky, výlety, ale i rychlý oběd či svačinu. Základem je vařená rýže ochucená sezamovým olejem a solí, obalená v plátku mořské řasy gim. Uvnitř najdete barevnou kombinaci mrkve, špenátu a okurky, nakládané ředkve danmuji, vaječnou omeletu a často i hovězí maso nebo marinované tofu. Kimbap se podává nakrájený na kolečka a vyniká vyváženou chutí. Jemná rýže a mořská řasa, křupavá zelenina a sladkokyselá ředkev tvoří ideální kombinaci i pro odpůrce tradičního sushi.
Jak připravit kimbap?
Ingredience (na cca 4 rolky)
- 4 pláty sušené mořské řasy
- 2 hrnky uvařené sushi rýže
- 1–2 lžičky sezamového oleje
- špetka soli
- 2 vejce
- 1 střední mrkev
- 1/2 salátové okurky
- 4 proužky nakládané ředkve danmuji (žlutá korejská ředkev)
- špenát (krátce povařený a ochucený sezamovým olejem a solí)
- 4 plátky surimi tyčinek, hovězího masa nebo tofu (volitelné)
- opražená sezamová semínka (volitelné)
Postup:
- Uvařenou rýži nechejte mírně zchladnout a poté promíchejte se sezamovým olejem a solí. Měla by být lepivá, ale ne mokrá.
- Vrhněte se na přípravu náplní. Mrkev nakrájejte na tenké proužky a krátce orestujte, aby změkla. Okurku taktéž nakrájenou na tenké nudličky osolte. Připravená vejce rozšlehejte se solí a usmažte jako tenkou omeletu, kterou poté nakrájíte na tenké proužky. Špenát krátce spařte, propláchněte studenou vodou a ochuťte sezamovým olejem a solí.
- Na bambusovou podložku na sushi položte plátek řasy lesklou stranou dolů. Rovnoměrně na ni rozprostřete tenkou vrstvu rýže, asi do 2/3 výšky plátu. Doprostřed rozložte náplně: danmuji, omeletu, špenát, okurku, mrkev a případně maso, tofu či surimi tyčinky nakrájené na nudličky.
- Pomocí bambusové podložky pevně zarolujte kimbap. Začněte od bližšího okraje a rolujte směrem k volnému okraji řasy. Na konci okraj řasy lehce navlhčete vodou, aby se přilepil a rolka držela tvar.
- Hotové rolky kimbapu můžete zlehka potřít sezamovým olejem a posypat sezamem. Rolky poté ostrým nožem nakrájejte na plátky o tloušťce asi 1,5-2 cm. Podávejte samotné nebo s nakládaným zázvorem a sójovou omáčkou.
Bibimbap: Jedna miska, tisíc chutí
Bibimbap, nebo také pibimbap, je doslova esencí korejské kuchyně. V překladu znamená „smíchaná rýže“, ale pod tímto skromným názvem se ukrývá barevná symfonie chutí a textur. Jedná se o misku horké rýže, na kterou se vrství různé druhy zeleniny – restované, blanšírované i nakládané – a marinované maso, nejčastěji hovězí. K tomuto pokrmu neodmyslitelně patří také smažená vejce s tekutým žloutkem a pikantní fermentovaná pasta gochujang. Bibimbap je jídlo, které vás nejdřív okouzlí svou krásou, ale záhy vás naučí, že teprve v chaosu míchání se skrývá jeho pravá chuť.
Jak připravit pibimbap?
Ingredience (2 porce)
- 200 g hovězího masa (např. svíčková nebo roštěná), nakrájeného na tenké proužky
- 1 lžička sójové omáčky
- 1 lžička sezamového oleje
- 1 lžička cukru
- 1 stroužek česneku, najemno nakrájený
Na zeleninový základ
- 1 hrnek uvařené bílé rýže
- 1 mrkev, nakrájená na nudličky
- ½ cukety, nakrájená na nudličky
- 100 g špenátu, spařeného
- 4-5 hub shiitake, nakrájené na plátky
- nakládané klíčky mungo
- sůl
- olej na restování
- 2 vejce
- 1 lžička pasty gochujang (korejská fermentovaná chilli pasta)
- 1 lžička sezamových semínek
Postup:
- Hovězí maso nakrájené na tenké proužky naložte do směsi sójové omáčky, sezamového oleje, cukru a česneku. Nechte odležet alespoň 20 minut.
- Na pánvi rozehřejte trochu oleje a zprudka orestujte marinované hovězí maso do hněda. Odložte stranou.
- Na stejné pánvi postupně orestujte zvlášť mrkev, cuketu a houby. Osolte a opepřete podle chuti. Spařený špenát a mungo klíčky ochuťte sezamovým olejem a solí. Na pánvi usmažte dvě volská oka. Bílky propečte, žloutky nechte tekuté.
- Do misek rozdělte připravenou horkou rýži a navrch naaranžujte jednotlivé zeleninové komponenty, maso a vejce, které posypte sezamovými semínky. Pastu gochujang podávejte zvlášť, aby si každý mohl dochutit svou porci podle preferencí. Před konzumací bibimbap důkladně promíchejte.
Tteokbokki: korejské pikantní rýžové válečky
Tteokbokki je jedno z nejoblíbenějších korejských pouličních jídel, které si vás získá svou pikantní, sladko-ostrou chutí a žvýkavou texturou. Základem jsou hutné rýžové válečky tteok, které se dusí v omáčce z chilli pasty gochujang, cukru, sójové omáčky a česneku. Dochucuje se jarní cibulkou a často i rybími koláčky odeng, zelím nebo vařeným vejcem. Tteokbokki je jednoduché, syté a návykově dobré jídlo, které potěší nejen milovníky ostřejších chutí, ale každého, kdo se nebojí u jídla trochu zapotit.
Jak připravit tteokbokki?
Ingredience (2 porce)
- 300 g korejských rýžových válečků (tteok) – mražené nebo čerstvé
- 500 ml vody (nebo vývaru z ančoviček pro autentičtější chuť)
- 1 lžíce pasty gochujang (korejská fermentovaná chilli pasta)
- 1 lžička mleté papriky (ideálně korejské gochugaru)
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce sójové omáčky
- 2 stroužky česneku (najemno nasekané nebo prolisované)
- 1 jarní cibulka
- rybí koláčky (odeng), vařené vejce, sezam (volitelné)
Postup:
- Pokud použijete mražené rýžové válečky, nechte je alespoň 20 minut odmočit ve studené vodě.
- Do středně velkého hrnce nalijte vodu a přidejte gochujang, cukr, sójovou omáčku, česnek a mletou papriku. Vše dobře promíchejte a přiveďte k varu.
- Přidejte rýžové válečky a případně i rybí koláčky. Snižte plamen a nechte směs jemně probublávat přibližně 10–15 minut. Občas promíchejte, aby se válečky nepřichytily ke dnu.
- Jakmile omáčka zhoustne a válečky změknou, přidejte nasekanou jarní cibulku. Podávejte horké, ideálně sypané sezamem a s půlkou vařeného vejce.
Závěrem
Tři recepty, tři možnosti, jak poznat korejskou kuchyni bez pasu a letenky. S několika základními surovinami a trochou trpělivosti zvládnete doma vykouzlit jídla, která se běžně prodávají na rušných ulicích Soulu. Ať už vás láká svěží kimbap, hřejivý bibimbap nebo pikantní tteokbokki, všechna mají jedno společné: když je jednou ochutnáte, jen u jedné porce nezůstane.
Zdroje: Apetit Online, Beyond Kimchee, K-Town.cz, My Korean Kitchen, Prima Fresh, The Spruce Eats

Sára Aiblová je studentkou brněnské právnické fakulty. Kromě práva se zajímá o psychologii, kulturu a cestování. Baví ji prozkoumávat aktuální témata ze světa technologií či wellness a předávat je čtenářům.