Porážka prasete, událost, na které se sešla rodina, teta Běta z Horní Dolní a někdy i rovnou celá vesnice. Brousily se nože, vonělo koření a v hlavní roli byl zkušený řezník, který měl celou akci pod palcem.
Prase se tradičně poráželo v zimním období – před Vánoci nebo v době masopustu, proto aby se masné výrobky nekazily. Dříve se tato událost během zimy konala téměř v každém domě. Dnes se tradiční česká zabíjačka z vesnic a maloměst pomalu vytrácí a je jen součástí folklórních akcí, masopustních zábav, jarmarků, výjimečně i firemních večírků. Mladá generace pravděpodobně zabijačku nikdy nezažila a slyšela o ní jenom z vyprávění pamětníků, kterým se při vyprávění o jitrnicích, tlačenkách a škvarcích sbíhají sliny.
Dobrou zprávou pro všechny milovníky masa je, že zabijačkové speciality si můžete v dnešní době vychutnat celoročně, kdykoli si vzpomenete, v pohodlí domova, bez zbytečné námahy a mrznutí venku. A co víc, maso vám defacto může přijet až ke dveřím domu. Firma FOSTRADE totiž svými chladírenskými vozy rozváží tradiční uzeniny a maso přímo k zákazníkům po celém Česku.
Na výběr máte speciality jako uzené šunkové selátko, farmářskou slaninu nebo uzený hovězí jazyk. Sliny se vám budou sbíhat po zabijačkové polévce nebo guláši ve sklenici a klobásách, které si ještě teď v září můžete při loučení s létem ugrilovat. Za vyzkoušení stojí i Milánkova paštika, jedna z novinek řeznictví.
Vše pořídíte pár kliknutími online a mimo masa si tu můžete koupit i kvalitní sýry, takže si ušetříte cestu do obchodu. Kdyby vám to i přesto scházelo, masné výrobky z Orlických hor si můžete zakoupit i přímo na prodejně v Pardubicích, Hradci Králové, v Králíkách nebo Písečné. Produkty, které se pyšní svou kvalitou a čerstvostí, se tu přímo vyrábějí a nebudou tak dlouho čekat, než se objeví na vašem stole.