Původně byl čaj využíván k léčebným účinkům pouze na základě praktických zkušeností. V současnosti jsou však účinky zeleného čaje a účinky černého čaje vědecky podloženy. Hlavními účinnými látkami jsou purinové alkaloidy, kterých čaj v závislosti na kvalitě a způsobu zpracování obsahuje od 2 do 5 %. Na co je dobré pít zelený čaj a kdo by se mu měl raději vyhnout? Na co je dobrý černý čaj a které negativní účinky černého čaje lidi odrazují?
Zelený a černý čaj
Věděli jste, že zelený a černý čaj se připravuje ze stejného druhu čajovníku – Camellia sinensis? Rozdíl mezi nimi tkví ve způsobu jejich přípravy. Při výrobě černého čaje dochází ke znehodnocení zdraví prospěšných látek (například vitamin C). Nápoj se tak stává pouhou pochoutkou. Čím kratší je doba, kdy se čajové lístky před samotným sušením nechají volně oxidovat (fermentace), tím je čaj zdraví prospěšnější. V případě zeleného (a také bílého) čaje fermentace zcela odpadá a čajové lístky se jenom suší.
Čaje obsahují purinové alkaloidy, kterými jsou kofein, theobromin a theofylin. Zelený čaj obsahuje méně kofeinu než černý. Navíc obsahuje více L-theaninu, což je látka, která má zklidňující a relaxační účinky a vyvažuje tak kofeinový efekt.
Především právě kvůli kofeinu jsou zelený a černý čaj tolik oblíbené. Účinek kofeinu z čaje je v porovnání s kávou mírnější, zato trvalejší. Čaj kofein uvolňuje pomaleji než káva. Kofein podporuje tvorbu dopaminu a serotoninu v organismu. Stimuluje tak centrální nervovou soustavu. V malých dávkách povzbuzuje činnost senzorických center mozku a ve větších dávkách podporuje činnost motorických center. Účinek kofeinu přetrvává až 6 hodin.
Na co je dobrý černý čaj?
Černý čaj obsahuje řadu účinných látek, mezi nimiž je třeba vyzdvihnout kofein, antioxidanty, polyfenoly, flavonoidy, L-theanin, vitamíny (především vitamíny C, B a K) a minerály (především draslík, vápník, hořčík či zinek).
Antioxidanty chrání naše buňky před oxidativním stresem. Ať už se jedná o znečištěné ovzduší, nekvalitní stravu nebo alkohol, to vše se podepisuje na našem zdraví. Cílem antioxidantů je zlikvidovat všechny škodliviny před tím, než v těle napáchají škodu.
Černý čaj: Účinky
Účinky černého čaje byly analyzovány řadou výzkumů. Jaké jsou pozitivní účinky černého čaje?
Mezi blahodárné účinky černého čaje patří:
- zpomaluje stárnutí,
- zlepšuje zdraví srdce,
- snižuje hladinu LDL cholesterolu,
- pomáhá při střevních potížích,
- snižuje krevní tlak,
- snižuje hladinu cukru v krvi,
- zvyšuje energie a bdělost,
- zmírňuje bolesti hlavy,
- zlepšuje zdraví dutiny ústní,
- je účinný v boji proti nachlazení.
Negativní účinky černého čaje
Pití černého čaje v menším množství je obecně prospěšné. Větší množství černého čaje však může mít za následky zdravotní problémy. Proto byste neměli vypít více než 5 šálků denně.
Negativní účinky černého čaje mohou zahrnovat:
- úzkost či potíže se spánkem,
- zrychlené dýchání,
- bolest hlavy,
- zvýšené močení,
- nepravidelný srdeční tep,
- nevolnost a zvracení,
- nervozita a neklid,
- zvonění v uších,
- vysoký krevní tlak,
- anémie
Na co je dobré pít zelený čaj?
Proč pít zelený čaj? Zelený čaj má mnoho blahodárných účinků na náš organismus. Je skvělým průvodcem při jeho očišťování a redukci tuků. Všechny druhy zeleného čaje také obsahují antioxidanty, regulují funkci jater a pomáhají udržovat normální hladinu cukru v krvi. Zelené čaje prý také pomáhají proti stárnutí. Dobře působí i na nervovou soustavu a samozřejmě největší účinky mají na únavu. Kvalitní zelený čaj poznáte podle celkového vzhledu lístků, jejich tmavě zelené barvy a také kvality na dotek.
Co léčí zelený čaj?
Zelený čaj je doporučovaný pít preventivně jako ochrana proti nachlazení. Přináší úlevu i při virových onemocněních dýchacích cest – především pokud jeho konzumaci podpoříte zinkem a vitaminem C.
Podle výsledků mnoha prováděných studií působí složky obsažené v zeleném čaji proti vzniku rakoviny. Lidé, kteří pijí zelený čaj, jsou méně náchylní k určitým jejím typům. To potvrdil i rozsáhlý výzkum prováděný v Číně. Prokázal, že u osob, které požívaly po dobu šesti měsíců jednou týdně zelený čaj, byl prokazatelně nižší výskyt rakoviny konečníku, slinivky a tlustého střeva než u těch, kteří zelený čaj pili jen velmi zřídka nebo vůbec.
Zelený čaj: Účinky
Zelený čaj obsahuje jedno z největších množství antioxidantů ze všech čajů. Zelený čaj účinky s blahodárným vlivem na našem zdraví doslova překypuje.
Jaké jsou pozitivní účinky zeleného čaje?
- Pomáhá v boji proti některým druhům rakoviny,
- snižuje hladinu LDL cholesterolu,
- snižuje hladinu cukru v krvi,
- stimuluje a dodává energii,
- pomáhá v boji proti zánětům
- má antivirové vlastnosti,
- posiluje kosti,
- snižuje krevní tlak.
Zelený čaj: Nežádoucí účinky
Stejně jako černý čaj, i zelený čaj má nežádoucí účinky. Nadměrné množství kofeinu může vést ke třesu, neklidu či nespavosti. Zelený čaj má diuretické účinky, může tak způsobit dehydrataci. Mezi další negativní účinky zeleného čaje patří žaludeční nevolnost a bolesti hlavy.
Kdo nesmí pít zelený čaj? Vzhledem k obsahu kofeinu by čaj neměly pít děti. Nevhodný je též pro osoby trpící vážnými oběhovými potížemi, vysokým krevním tlakem, chorobami ledvin, některými nervovými chorobami nebo žaludečními a dvanáctníkovými vředy. U citlivých osob mohou třísloviny obsažené v nálevu vyvolat žaludeční obtíže (podráždění žaludku spojené s nechutenstvím, nadměrnou tvorbou žlučových šťáv) nebo zácpu. Tyto nežádoucí účinky lze mírnit přidáním mléka do čaje.
Pro zvětšení klikněte na obrázek
Tereza vystudovala práva na Masarykově univerzitě v Brně. Má dlouholetou praxi, od roku 2012 se živí jako redaktorka, novinářka, reportérka a překladatelka. Psaním se zabývá i ve svém volném čase a jejím snem je jednou vydat svoji vlastní knihu. Miluje pečení a svým blízkým s oblibou připravuje dorty a jiné dobroty.