Frgály podle tradiční receptury

Frgály podle tradiční receptury

Hlavním sortimentem pekárny Anežka v Palačově jsou valašské frgály. Dále se tady vyrábějí další sladké výrobky jako malé koláčky a rohlíčky různých příchutí, pišta, muffiny a makovce. Kdo má raději slané, může si na svačinu koupit klobásník, masovou bulku nebo slaný rohlík. Oblíbené jsou také slané tyčinky, sypané mákem nebo kmínem, a sýrové preclíky.

Valašské frgále mají v regionu velkou tradici, nejdříve se tak říkalo nepovedeným koláčům, ale postupně se název rozšířil na všechny velké sladké koláče v různými náplněmi. Pekárně Anežka dala jméno paní Anežka Rozsívalová, která se narodila v roce 1938 v Hrachovci u Valašského Meziříčí. Už jako dítě ráda pekla a vařila, v roce 1955 se vyučila ve vyhlášeném hotelu Tanečnica na Pustevnách. V rodné vesnici, na Meziříčsku, v Rožnovsku i v Čeladné sbírala staré recepty a učila se od místních hospodyň, jak dělat tradiční sladké koláče. Recepty doplňovala svými nápady a tak se zrodil ojedinělý „Valašský frgál babičky Anežky“. Frgály se pekly v Hrachovci v malé přístavbě vedle rodinného domu, kde paní Anežka s rodinou bydlela. Bez jejích koláčů se neobešla žádná svatba ani oslava. Sen o vlastní pekárně se paní Rozsívalové splnil až v roce 2004. Její syn Pavel opustil povolání veterináře, koupil starou budovu Jednoty v Palačově a přetvořil ji v pekárenskou dílnu. Na počest své maminky ji pojmenoval Anežka. Výroba se postupně rozšiřovala o nové druhy frgálů, svatební koláčky a další pečivo. I když je paní Anežce už osmdesát let, je v pekárně jako doma, zadělává těsto a dohlíží na výrobu produktů. Právě její zkušenosti a převládající ruční výroba jsou zárukou kvality tohoto sladkého pečiva. Vyrábějí se tady frgály o různých velikostech, tradiční i slavnostní zdobené, od průměru 32 až do 70 centimetrů. Pochutnat si a nich mohou i ti, kterým zdravotní problém nedovoluje konzumovat běžné pečivo. Pekárna totiž vyrábí také bezlepkové frgály pro lidi trpící celiakií.