Je vyřazení pečiva z jídelníčku opravdu dobrou volbou?

Je vyřazení pečiva z jídelníčku opravdu dobrou volbou?

V dnešní době se čím dál častěji setkáváme s názory, že se z pečiva snadno přibírá, že bez jeho vysazení nemůžeme pořádně zhubnout, nebo dokonce že škodí zdravému životnímu stylu. Na druhou stranu patří pečivo už od nepaměti do jídelníčku každého běžného člověka, a to i několikrát denně. Zatímco sladké pečivo ve formě buchet, koláčů a loupáčků můžeme omezit poměrně jednoduše, chleby, rohlíky a housky, které denně svačíme a večeříme spolu s pomazánkou, už tak jednoduše omezit nejde. Pečivo je totiž nejen velmi chutné, ale také jednoduché a rychlé na přípravu pokrmů, což je jedním z dalších důvodů, proč je jeho vyřazení z jídelníčku pro mnoho lidí tak obtížné.

Další věcí, která vyřazení pečiva z jídelníčku v době hubnutí úplně nesvědčí, je fakt, že málo kdo si umí představit fungovat bez pečiva dlouhodobě. Jeho vynechání v době držení diety a následné opětovné zařazení do stravování po dosažení vytoužené postavy proto může být poněkud kontraproduktivní. To, co se nám totiž podaří v době nejedení pečiva zhubnout, můžeme následně rychle opět přibrat. A co vlastně způsobuje, že lidé, kteří přestanou jíst pečivo hubnou?

Při absenci pečiva v jídelníčku dochází k úbytku vody vázané na svalový glykogen, tedy zásobárnu sacharidů. Ze začátku tak může daný člověk opravdu zhubnout i 3-4 kila za týden, což je opravdu velká a viditelná změna. Při velkém kalorickém deficitu, který může nastat v důsledku vyloučení pečiva, může ale také dojít ke zpomalení metabolismu. Tohle všechno se může ještě negativně projevit také na špatné náladě, rozmrzelosti a nedostatku energie. A právě energie je něco, co budeme u sportu při hubnutí rozhodně potřebovat.

Kvalitní a čerstvé pečivo najdete například ve Středových pekárnách, které nabízí široký sortiment pekařských a cukrářských výrobků, který neustále doplňuje novými druhy. Firma také neustále modernizuje své strojové vybavení a zavádí nové technologie. Pekárna i cukrárna má z 50 % strojovou produkci, což umožňuje plnit veškeré zakázky v krátkém časovém horizontu. Druhá polovina výroby se zase vyznačuje typickými „hand made“ produkty. V pekárnách najdete vše od obyčejného slaného a sladkého pečiva až po sváteční pečivo jako jsou velikonoční zajíčci. Samozřejmostí je také křehké pečivo, kde si zákazníci mohou vybírat z široké škály sladkých potravin.