Chemie nemusí být jen špatná

Chemie nemusí být jen špatná

Přestože na ně často nadáváme, v mnohých odvětvích našeho života se bez chemických látek jednoduše neobejdeme. Chemie dává vzniknout nejen agresivním čistícím prostředkům, nebo třeba barvám na vlasy, ale také například lékům, po kterých saháme kdykoliv nám není dobře. Málokoho navíc napadne, že bez jisté dávky chemie bychom se dnes možná ani nenajedli. Chemické látky jsou totiž nepostradatelnými pomocníky také v zemědělství. Používají se na ochranu surovin proti škodlivým činitelům, které by bez zásahu chemie dokázaly zničit celou úrodu.

S chemickými látkami se však můžeme setkat také v regálech supermarketů u našich oblíbených potravin, a to v podobě konzervantů a barviv. Ne každá chemie je však prospěšná a je proto dobré mít přehled o tom, jakým látkám se raději vyhnout. Začít můžeme právě s éčky a konzervanty. Pokud budeme ve velkém konzumovat potraviny, které obsahují konzervanty, barviva a další škodlivé látky, může se to po čase nepříznivě podepsat na našem zdraví. Na druhou stranu je jasné, že ne každý má tu možnost pěstovat, nebo si kupovat čerstvé výrobky přímo od farmářů. Kromě větších finančních výdajů by nás taková strava stála i více času, který dnes většina lidí nemá. Je tedy jasné, že se v naší ledničce občas objeví i trvanlivé potraviny. Je však dobré, dbát na to, aby bylo všeho s mírou, a pokud je to možné, dát přednost čerstvým výrobkům.

Za chemické procesy v těle zodpovídají játra, která jsou zároveň našim největším orgánem. Játra jsou tedy jakýmsi filtrem, přes který proudí krev před tím, než se dostane ze střev do celého těla. Játra mají v této fázi dva důležité úkoly – zpracovat živiny a zneutralizovat toxiny a cizorodé látky z trávícího traktu. V této fázi je třeba si uvědomit, že pokud nebudeme dbát na to, jak se stravujeme, budou to právě naše játra, která to odnesou. Kromě alkoholu a tučných jídel je totiž zatěžují také takzvaná „éčka“ v potravinách.

Naštěstí však existují normy, které stanovují maximální množství jednotlivých chemických látek v potravinách tak, aby byly pro naše tělo stravitelné. Těžší už ale je ohlídat jejich množství v jídle, které takových potravin kombinuje hned několik.

Chemická výroba ušla za posledních pár let velký kus cesty. Zatímco dříve totiž chemické továrny ve velkém produkovaly přípravky, aniž by se hlouběji zaobíraly tím, jaké mají tyto produkty vliv na životní prostředí nebo zdraví lidí, v průběhu let se však chemie vyvinula a chemické přípravky se staly šetrnějšími a ekologicky odbouratelnými. Jinými slovy příroda a věda si našly cestu, kde si mohou být prospěšné navzájem.