Jak připravit naše tělo na podzim

Jak připravit naše tělo na podzim

Začíná období, kdy se dny začínají zkracovat, ochlazuje se a přibývá deštivých dnů. Je až neuvěřitelné, že to opět tak rychle uteklo. Jsme v posledním čtvrtletí tohoto roku!

S příchodem podzimu se spousta z nás, tedy žen především, zaměřuje hlavně na to, čím obohatit nový šatník. Koupí si nové kozačky, podzimní kabátek, vhodné šátky. Nic z toho není určitě na škodu a mám proto své pochopení:)

Přesto… Co ale naše tělo, co udělat pro to, abychom se cítili dobře?

Tím, jak se dny ochlazují, je vhodné pozměnit i náš jídelníček. Podzim je období sklizně a i naše tělo si ale dokáže vytvářet zásoby, pokud ho budeme zatěžovat nevhodnou stravou. Tyto přebytky se tak mohou usadit na bocích, zadečku, zvětší se nám stehna.

Ale nejen to. Přebytky se nám mohou usadit také na plicích v podobě hlenu (následkem jsou různé typy kašlů, rýma), orgánem, který v tomto období můžeme posílit nebo také oslabit nevhodně zvolenou stravou, je také tlusté střevo.

Proto se doporučuje v tomto chladném období omezit mléčné výrobky. Kdo trpí na kašel a rýmu, může se sám přesvědčit, že pokud se alespoň v tomto období vzdá mléka a mléčných výrobků, bude se cítit lépe. Zaznamenat rozdíl při vynechání mléčných výrobků může i ten kdo trpí kožními a zažívacími problémy.

Tím, jak se dny ochlazují, je potřeba i naše tělo ohřát zevnitř. Studenou vodu proto vyměňme za vlažnou nebo za vlažný čaj (výborný a protizánětlivý účinek má čaj z lotosového kořene, který koupíme v prodejnách zdravé výživy). Vhodné je také použití bylinek, jako je meduňka, mateřídouška, šípek a zázvor.

V tomto období vyměníme studené saláty za výživnější jídla. Náš organismus zahřejí vařené obiloviny (rýže, jáhly a pohanka, která má opravdu velké prohřívací účinky). Při vaření si můžeme dovolit používat více tuku, zahušťujeme, prodlužujeme dobu varu. Vhodnými úpravami kromě vaření a dušení, je pečení, smažení a restování. Výživné polévky obvykle také potěší každého. Smažené pokrmy volíme s ohledem na zdravotní stav každého z nás.

Dále zařazujeme zeleninu, jako jsou především batáty, červené řepa, pórek, květák, kapusta a tepelně upravená cibule. Výborná a velmi oblíbená je také dýně a cuketa (co takhle dýňová polévka, cuketové karbanátky…?). Co se týká ovoce, mezi vhodné druhy patří například avokádo, meruňky, švestky. Své chuťové buňky potěšíme dobrým švestkovým koláčem (a když přidáme skořici, krásně nám provoní celý byt:)

Jak je to s pohybem na podzim?

I když začíná přibývat deštivých dnů a nám se spíše více zamlouvá zachumlat se pod dekou k oblíbenému seriálu nebo knize, určitě bychom neměli zapomínat ani na pohyb. Výsledkem je, že jsme ztuhlí, bolí nás záda a máme stažené svaly. I když nás představa pasivního odpočinku láká více, odložme na chvíli naše pohodlí, a zkusme jít alespoň na krátkou procházku, zacvičit si pilates nebo jógu. Osvěžíme tak nejen tělo, ale i mys!