Jak snížit cholesterol

Jak snížit cholesterol

Zvýšený cholesterol je dalším ze strašáků moderní doby, ale bohužel ho mnoho lidí dost podceňuje a to je nebezpečné. Cholesterol je vlastně látka, která pomáhá zpracovávat v lidském těle tuky a je důležitý při tvorbě buněčných membrán. Příliš vysoká koncentrace této steroidní látky však způsobuje mnohá zdravotní rizika, a to především onemocnění srdce. Při řadě průzkumů se ukázalo, že řada Čechů se o svou hladinu cholesterolu nijak nezajímá a ti, co vědí, že ji mají zvýšenou, tak s tím nic nedělají a zadělávají si tak na budoucí zdravotní problémy. A přitom řešení je tak snadné, zlepšit životní styl a upravit jídelníček.

Hladina cholesterolu

Za doporučenou hladinu cholesterolu v krvi je považována hodnota do 5,00 mmol/l. Hladina od 5,01 – 6,5 mmol/l je již považována za zvýšenou a mělo by se již přistoupit k úpravě jídelníčku a životního stylu. Hodnoty nad 6,5 mmol/l jsou již rizikové a takovýmto lidem hrozí vznik srdečně-cévních onemocnění.

Hodný a zlý cholesterol

Cholesterol se rovněž rozděluje na „hodný“ HDL a „zlý“ LDL. A právě zvýšená hladina „zlého“ cholesterolu (nad 3 mmol/l) způsobuje usazování v cévních stěnách, cévy ztrácejí pružnost a zmenšuje se krevní průnik. „Hodný“ cholesterol naopak zbavuje krev nadbytečného cholesterolu a má tedy ochrannou funkci.

Rady na snížení cholesterolu:

  • omezit v jídelníčku tučné pokrmy, mléčné výrobky, vejce, sladkosti, moučná a smažená jídla,
  • konzumovat kvalitní ryby, zvěřinu a drůbež,
  • používat oleje s vyváženým poměrem omega 3 a 6 nenasycených mastných kyselin (především olivový, kopný či lněný),
  • dusit či vařit v páře namísto smažení, fritování a grilování,
  • vyvarovat se tučných a plísňových sýrů,
  • bílé pečivo nahradit zdravějším celozrnným,
  • začlenit do jídelníčku více ovoce a zeleniny,
  • jíst dostatek vlákniny (luštěniny, sušené ovoce, kukuřice, mandle, jablko, hruška, hnědá rýže, ovesné vločky, brokolice, pohanka a další),
  • dopřát si potraviny s vysokým obsahem vitaminu C (citrusy, brambory, rajčata, papriky, květák, špenát, brusinky a další),
  • omezit spotřebu alkoholu,
  • pravidelně se pohybovat (běh, chůze, plavání atd.),
  • nestresovat se, relaxovat a odpočívat.